Az alvás a személyiségünktől is függ

Egy nemrégiben elvégzett felmérés szerint az alvásunk attól is függ, hogy milyen személyiségünk van, hogy milyen emberek vagyunk. Hiába tökéletesen sötét a szoba, vagy hiába használunk nyugtató párnákat amik elvileg segítséget kéne nyújtsanak ha az alvásra kerül a sor, hiszen a kutatás szerint az introvertáltabb emberek nehezebben alszanak el, mint azok, akik nyíltabbak.

Amerikában végeztek el egy felmérést, amelyben kimutatták, hogy az extrovertált emberek sokkal könnyebben átalusszák az egész éjszakát, mint azok, akik inkább befelé fordulnak és akik magányosabbak. A különféle alvásproblémák is gyakrabban jelentek meg az introvertált személyeknél, ilyen problémák például a rémálmok. Az extrovertált emberek 17%-kal elégedettebbek voltak az energiaszintjükkel is nap közben, mint azok, akik introvertáltak. Ebből a kutatásból kiderült az is, hogy az introvertált emberek gyakrabban lesznek álmosak olyankor, amikor nagyon ébren kéne maradniuk, míg a kifelé forduló emberek nem küzdenek ilyen problémákkal, vagy ha igen, akkor is kevesebb alkalommal, mint az introvertált személyek.

A felmérés során 1000 ember alvási szokásait és alvási mintáit vizsgálták, ezért az eredmények nem biztos, hogy mindenkire érvényesek, viszont ez a felmérés elgondolkodtató, és arra késztethet, hogy elgondolkodjunk azon, hogy valóban a személyiségünk is közrejátszhat az alvási szokásainkban és abban, hogy milyen könnyen és gondtalanul alusszuk át az éjszakát. Az alvás minden ember életében nagyon fontos, hiszen az alváson múlik az is, hogy mennyi energiánk van napközben a dolgaink elvégzésére, ezért érdemes arra törekedni, hogy kényelmesen és nyugodtan tudjunk pihenni. A személyiségén viszont ritkán tud változtatni az ember, ezért az introvertáltak sem igazán tehetnek arról, hogy nehezebben alszanak a nyitottabb embereknél.