Az ánizs számtalan jótékony hatása

Számos olyan fűszernövény van, amelynek gyógyhatásait már régóta ismerik. Ilyen például az ánizs is, amelyet már az időszámításunk előtt 1500 évvel íródott egyiptomi feljegyzések  megemlítenek. Az ánizsról már akkor tudták, hogy számos jótékony hatása van az emberi szervezetre.

[wp_ad_camp_1]

Az ánizs mára már a világon mindenhol ismert növény. A Földközi-tenger területéről származó növényt hazánkban is termesztik.  Íze kellemes, édes. Érdekes tény, hogy az angolok már a ruhákat is ánizsmaggal illatosították, és annyira népszerű és értékes fűszer volt, hogy 1305-ben megvámolták az ánizsmag-kereskedelmet, hogy abból fedezni tudják a London Bridge javítási költségeit. Tudni kell, hogy az ánizs sokkal több, mint italok, sütemények és édes likőrök ízesítő alapanyaga. Jótékony összetevői nagyon sok betegség és kellemetlen egészségügyi tünet megelőzéséhez és kezeléséhez járulnak hozzá. Az ánizs magja nagy mennyiségben tartalmaz fehérjét, olajokat, rostokat, kellemes illatát pedig az anetol olajnak köszönheti. Magjának antioxidáns hatása van és nem utolsó sorban C-vitaminban is gazdag, erősítve ezzel az immunrendszert.

Mindezek mellett cinkben, káliumban, kalciumban, mangánban, magnéziumban is bővelkedik. Serkenti a vérkeringést, enyhíti a fejfájás tüneteit, a szorongást és jelentősen növeli a libidót. Fertőtlenítőként is hatásos, segít a reumás és ízületi gyulladás miatt jelentkező fájdalmak mérséklésében. Anetol tartalmának köszönhetően enyhíti a köhögést, emellett pedig köptető hatása van és gyógyítja a hörghurutot. Megfázás esetén mindenképp ajánlott a fogyasztása, hiszen segít megszüntetni a torokgyulladás, torokfájás tüneteit. Az ánizstea fogyasztása elősegíti az emésztést, ellazítja az emésztőrendszer izmait, megszüntetve ezzel a székrekedést.