Az aranybányászat: melyek a hátrányai?

Sok olyan dolog van a világon, amely az előnyei mellett számos hátránnyal is rendelkezik. Amikor a világhálón böngészünk, biztosan sok gazdasági, és egyben erkölcsi kérdéssel is találkozhatunk. Az ilyeneken megéri elgondolkozni egy kicsit, mivel nagyon fontos problémákról beszélünk, érdemes egy kicsit utána járni a tényeknek és tévhiteknek.

Az arany bányászat manapság egy nagyon sokat vitatott tevékenység. Mivel az arany a legértékesebb fém az egész világon, ezért érthető módon nagy rá a kereslet is. ez pedig azt eredményezi, hogy egyre több aranybánya lesz a világon, és egyre nagyobb arányban is termelik ki azt a bányákból. Az aranybányászat pedig rengeteg hátránnyal is jár, amellett, hogy lendít (vagy éppen ront) egyet a gazdaságon. Az aranybányászat során ugyanis rengeteg cián meg higany szabadul ki, és ez nagyon káros hatással van a környezetre, amelybe természetesen az emberek is beletartoznak. Amikor pedig erről beszélünk, érdemes megemlíteni azt is, hogy az aranybányászat a környező vizekre is káros hatással van. Tehát mindezek nem csak a bányászokra veszélyesek, hanem például a bánya környező településeire is. Ez a legtöbb helyen sajnos megoldatlan probléma maradt, és gyakran folyik vita körülötte.

Amit az átlagember tehet ez ügyben, az – a tüntetéseken kívül persze – nem olyan sok, viszont azt meg lehet csinálni, hogy az ember tudatos (nem-)vásárlóvá váljon. Amikor egy olyan helyről veszünk aranyat, amelynél nincs feltüntetve annak forrása, érdemes inkább egy másiknál próbálkozni. Hogyha ezt betartjuk, sokkal tudatosabb vásárlók leszünk. Tanácsos továbbá olyan helyről beszerezni az arany ékszereket, ahol tudjuk, hogy az arany többszörös olvasztáson esett át, amíg elnyerte ezt a formáját. Mivel az üzletek fele ilyen, nem kell attól tartanunk majd, hogy nem lesz, miből válogatni.