Az egészséges étkezés fontossága

Szakemberek mondják, hogy egészségesen élni tudni kell. Fontos lenne a gasztronómia, mint tantárgy bevezetése már az általános iskolában. Azzal ugyanis, hogy egészséges hozzávalókat tartalmazó recepteket gyűjtünk és ezek alapján készítjük el otthon az ételeinket, bizony sok betegségektől megkímélhetjük magunkat.

Korunk egyik népbetegsége az elhízás és az ezzel járó betegségek, mint a magas vérnyomás, ízületi betegségek és az érelmeszesedés, ami a szívinfarktus és az agyvérzés egyik fő kiváltó oka. Ma már nincs szükség drága szakácskönyvek vásárlására, elég ha letöltünk az internetről egy online receptet. A különféle halakból, fehér húsokból készült ételek, amik kevés zsiradékot tartalmaznak általában egészségesek. Figyeljünk oda, hogy az alapanyagok között mindig ott legyenek a gyümölcsök és zöldségek. A megfelelő rosttartalom fogyasztása szintén jótékony hatással van a szervezet működésére.

A szervezet számára nélkülözhetetlen vitaminok pedig a gyümölcsökben és zöldségekben megtalálhatók. Sütésnél és főzésénél lehetőleg kerüljük a zsiradék használatát, de az étolajat is csak mértékkel használjuk.  A túl sok édesség fogyasztása szintén elhízáshoz vezethet, kerüljük a cukor túlzott használatát is. Olyan gyümölcsös és süteményes receptekből készítsük a desszertet, ahol a természetes cukrok elegendő édes érzést biztosítanak. Használjunk bármilyen fajta mézet, amelynek jótékony hatásai az egészségre mindenki számára ismertek.