Az elefántok érdekes állatok!

Elefántok

Az elefánt nem csak a testét tekintve a legnagyobb, hanem a legnagyobb agymérettel rendelkező állat is. Az elefánt hossza a farkától számítva az ormányáig körülbelül 8 méter, a bele pedig 30-40 méter hosszúságúak lehetnek.

Az elefántok körében három féle elefánt fajtáról beszélhetünk, vannak ázsiai, afrikai, erdei elefántok. Az afrikai elefántot úgy tartják számon, mint a világ legerősebb emlőst. Az állat a hatalmas füleit arra használja, hogy a nagy hőségben legyezze testét. Az elefántok fogazatúak is érdekes, mivel a felső metszőfoguk életük végéig nő, így több mint két méter hosszúságúra is megnőhet, ezt az erős fogat táplálék szerzéskor, valamint harcban használják. Az ázsiai elefánt, vagy más néven indiai elefánt, ezzel a fajtával találkozhatunk a legtöbbször. Az ázsiai elefánt kisebb, mint az afrikai elefánt, ezért 6 méter hosszú, a farok hossza pedig 150 centiméter. Ezeknél a fajoknál az agyarak csupán a bikáknál fejlődnek nagyméretűre, a tehenek esetében nem is látszik ki a szájukból. Hatalmas súlyuk ellenére is képesek felgyorsulni akár 48 km/h-ás sebességre is.

Minden nap körülbelül 150 kilogrammnyi élelmet, és 140 liter folyadékot fogyaszt el. Az erdei elefánt szeret elrejtőzni, ezért ritkán van alkalmunk, hogy meglássuk. Legfőképp a dzsungelekben, erdőkben élnek, ahol a fák magvait szétszórják, ezzel befolyásolják az erdő ökoszisztémáját. Az elefántok képesek akár 70 évet is élni, a hím emlősök 12-15 évesen elhagyják a csoportjukat. A nagy agymérethez képest a látásuk nagyon gyenge. Mivel mindig víz közelében tartózkodnak, így képesek akár hosszú távon is úszni. Naponta 16 órát töltenek el a táplálkozással, ami a súlyukon meg is látszik, olyan csoportokba tömörülnek, melyet egy matriarcha vezet.