Az emésztőrendszer létfontossága

Az emberi és állati szervezetek felépítésében mindennek megvan a saját szerepe és feladata. Fontos tudnunk, hogy az egyes részek miért felelősek és milyen folyamatok mennek végbe bennük. Az emésztőrendszer az emberi és állati szervezetben felvett anyagok felvételére és feldolgozására szolgáló szervrendszer.

A táplálkozás biztosítja az anyagfelvételt a szervezet számára és a táplálékok az emésztőrendszerben bomlanak le. A táplálékok alkotórészecskéit, monomereknek nevezzük, amelyeket az emberi szervezet hasznosítani tud. Négy olyan monomer van, amely elengedhetetlen az emberi szervezet egészséges fejlődéséhez. Ezek a következők: aminosavak, zsírsavak és glicerin, monoszacharidok és nukleotidok. Az emberi emésztőrendszer három részre tagolható, az elő-, közép- és utóbélre. Mind a három szakasznak megvan a saját feladata. Az előbél feladata a táplálék előkészítése az enzimhatásokra, amely aprítással és falatképzéssel történik a nyelv és a fogak segítségével.

Emellett feladata a beszéd, ízlelés és védelem. A középbél tulajdonképpen a vékonybél, amely 5-6 méter hosszúságú és három részre tagolható. Ezek a patkó-, éh- és csípőbél. A szervezetbe bevitt táplálék megemésztése és felszívódása legnagyobb részben itt történik. Az utóbélbe továbbítódik a vékonybélben megemésztett táplálék után visszamaradt salakanyag. A vékonybélen található szelepszerű képződmény megakadályozza, hogy a baktériumokat tartalmazó vastagbéltartalom visszajusson a vékonybélbe. A vastagbélben a víz, ionok és bizonyos vitaminok szívódnak csak fel. Az emésztőrendszernek nagyon fontos szerepe van a szervezet egészséges működésében, hisz rajta keresztül bomlanak le a táplálékok és szívódnak fel az emberi szervezet számára szükséges tápanyagok.