Az íjász sport alapjai

Az íjászatnak már több ezer évvel ezelőtt is óriási szerepe volt az emberiség életében, hiszen a legnagyobb ókori civilizációk – görögök, szkíták, perzsák, hunok, kínaiak valamint indiaiak – is íjjak segítségével harcoltak. A legelső íjat azonban még ennél is sokkal régebben, körülbelül 50 ezer évvel ezelőtt használták, feltehetően vadászat céljából.

[wp_ad_camp_1]

A honfoglaláskori magyarok az íjászat nagymestereinek számítottak, ezzel számos népet rettegésben tartva, ekkoriban terjedt el az a mondás is, hogy „a magyarok nyilaitól ments meg, Uram, minket!”. Mára azonban az íjászat külön sportággá nőtte ki magát, amely az olimpiai játékok egyike, első ízben az 1900-as párizsi olimpián rendeztek belőle versenyt. Most pedig nézzük, mire érdemes odafigyelniük mindazoknak, akik ezzel a sporttal szeretnének foglalkozni.

Mindenekelőtt elengedhetetlen az elméleti ismeretek elsajátítása. Ha valakit komolyabban érdekel ez a sportág, akkor tisztában kell lennie például az olyan alapfogalmakkal, hogy milyen típusú íjakat különböztetünk meg, létezik ugyanis reflex íj, csigás íj, valamint egyszerű, avagy történelmi íj. Az íjászoknak meg kell tanulniuk bánni az íjjal, illetve egy valódi íjásznak a vesszőjavítás sem jelenthet kihívást. Ahhoz, hogy ki tudjuk választani a számunkra megfelelő íjat vásárláskor, előbb meg kell állapítanunk a saját húzási hosszunkat, amely elsősorban a vállszélességtől, a kar hosszától, valamint az alapállásunktól függ. A húzási hosszunkat legkönnyebben úgy mérhetjük le, hogy egy aránylag gyenge íjat az oldási pontig feszítünk egy speciális vesszővel.

Fontos megjegyezni, hogy mindig be kell melegíteni mielőtt, elkezdenénk lőni, hogy megkíméljük az izmainkat a hirtelen terheléstől, arról nem is beszélve, hogy a bemelegítő gyakorlatok elvégzésének hiányában az izomzat túlságosan feszes marad. Végezzünk karkörzéseket és nyújtógyakorlatokat a lazítás érdekében.