Az immunrendszer erősítése

Az immunrendszer erősítése nem csak az őszi-téli időszakban, hanem egész évben kiemelt jelentőséggel bír. Általánosságban el lehet mondani, hogy a helyes táplálkozás elegendő az immunrendszer rendes működéséhez, de bizonyos időszakokban, illetve a veszélyeztetett korcsoportok számára ajánlott a fokozott odafigyelés.

[wp_ad_camp_1]

A helyes táplálkozás mindennek az alapja; ha megfelelő mennyiségben fogyasztunk vitaminokat és ásványi anyagokat, akkor kell „tápanyagot” biztosítunk a szervezetünk természetes védekezőrendszerének. Különösen fontos a megfelelő mennyiségű C-vitamin fogyasztása, amely az immunrendszer legfőbb üzemanyaga. Nagy szerep jut az antioxidánsokra is, amelyek elsősorban a szabadgyökök elpusztításában nyújtanak segítséget. Lehetőség szerint kerüljük az antibiotikumok használatát; tartsuk fejben, hogy az antibiotikumok csakis a bakteriális fertőzések esetében lehetnek hatásosak, vírusos fertőzések esetén hasztalanok. Ettől függetlenül csak orvosi tanácsra alkalmazzuk. Az antibiotikumok gyakori használata során kialakulhatnak olyan bakteriális fertőzések,  amelyek immúnisak a készítményekre.

Az immunrendszer erősítése elképzelhetetlen rendszeres mozgás nélkül. A tél és a hideg nem lehet kifogás és nem lehet ok a lustaságra. A rendszeres mozgás nem csak a védekezőrendszert erősíti, de a stresszel és a depresszióval szemben is hatékony védelmet képez. Másik megközelítésből azt is mondhatnánk, hogy a stressz elkerülésével elősegíthetjük az immunrendszerünk rendes működését. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni azt sem, hogy az alvásnak is fontos szerepe van az egészség megőrzésében; amíg alszunk, a szervezetünk cikotinokat termel, melyek felveszik a harcot a fertőzések, gyulladások és a stressz ellen.