Az indítókábel használata

Az autók száma globális szinten is folyamatosan növekszik és vannak olyan eszközök, amelyek minden autóban jól jöhetnek vészhelyzet esetén, mint például az indítókábel. A járművek legnagyobb többsége katalizátoros, ezért a benzin elég a katalizátorban, ha betoljuk és tönkreteszi az alkatrészt.

Indítókábel: mentőegység kis területen, amely azonnal segítséget nyújt. Vannak olyan szituációk, mint például a sok fogyasztó használata, vagy a több hétig tartó egyhelyben állás, amelyek bizony sok esetben lemerítik a gépjármű akkumulátorát. Ez főleg akkor áll fenn, ha egy régebbi, sokat használt autóról van szó. Szintén tilos az automataváltós autók betolása. Abban az esetben, ha az akkumulátor lemerül, akkor indítókábelre, vagy másnéven bikakábelre van szükség. A bikakábel szakszerű használata egyszerű feladat, néhány dologra azonban mégis oda kell figyelni. Először is az indítókábel mellett egy másik, jól működő akkumulátorral rendelkező autóra van szükség. Az elektromos hiba elkerülése érdekében, használat előtt, mindenképp olvassuk el a gépkocsi kezelési kézikönyvének az indítás segélyre vonatkozó részét, mivel amikor egyik autóval adunk indítási segítséget egy másik autónak, a saruk csatlakozásakor a feszültségcsúcsok nem kezelhetők, és ezzel könnyen kárt tehetünk a gépkocsi elektromos részeiben.

Fontos, hogy semmilyen ponton ne érintkezzen a két gépkocsi, csak a kábel csatlakozási pontjai találkozzanak. Az indító kulcsot állítsuk az indítandó kocsival szembe, vagy mellé, hogy a kábel elérjen a másik akkumulátorig. A leglényegesebb a kábelek csatlakoztatásának sorrendje. Először a pozitív (piros) kábeleket, majd a negatív (fekete) kábeleket rögzítsük. Egy nagy segédakkunál akár már azonnal jár a motor. A www.ka-autoszerviz.hu weboldalon számos hasznos dolgot olvashat az autókkal kapcsolatosan.