Az öntözőrendszer legfontosabb alkatrészei

Az automata öntözőrendszer számos alkatrészből áll, azonban a sajátos és csak rá jellemző alkatrészekből nem sok van benne. Ezek az alkatrészek felhasználása nélkül nem lehet jól működő öntözőrendszert építeni. Lássuk, melyek ezek az alkatrészek.

Először is mindenkinek az öntöző szórófejek jutnak az eszébe. Ezek közül két típust alkalmazunk a leggyakrabban, és ezek a spray (permetező) típusú szórófejek, valamit a rotoros (forgó) szórófejek. Újdonságként említhetem még a rotary, vagy rotátor megoldásokat is, de igazából ez nem egy öntöző szórófej, hanem egy fúvóka, amely vitathatatlanul hatékony megoldásnak számít a piacon.

A vezérlő automatikák, vagy más néven vezérlő egységek nélkül nem is képes egy öntözőrendszer automatikusan működni. Számos ilyen vezérlő létezik, kezdve a mindösszesen egy zónát működtető, csapra szerelhető vezérlőtől a több száz zónát irányítani képes golfpályák vezérlőjéig. Ezeknek a műszereknek a programozása alapján működik az öntözőrendszer.

A hagyományos öntözőrendszerek elengedhetetlen alkatrésze az elektromos szelep, vagy más néven mágnesszelep. Ezek a szelepek irányítják mechanikusan a különböző zónákat egyesével, és a vezérlő automatika jele nyitja ki és zárja el őket.

Egyetlen öntözőrendszer sem nélkülözheti a csövek sokaságát, amiből igen sokfélére lehet szükségünk. Ilyen a vízvezetékcső is, amelyen a vizet szállítjuk a szórófejekhez. Jellemzően a szórófejeket is speciális csövekkel szokták felfüggeszteni a csőhálózatra. És itt van még a csepegtető cső is, amely a perforációi segítségével juttatja ki a vizet.

Léteznek még idomok, fittingek, és az esőérzékelő is, amelyek részét képzik egy jól működő öntözőrendszer kialakításának.