Az öntözőrendszer legfontosabb alkatrészei

Az automata öntözőrendszer számos alkatrészből áll, azonban a sajátos és csak rá jellemző alkatrészekből nem sok van benne. Ezek az alkatrészek felhasználása nélkül nem lehet jól működő öntözőrendszert építeni. Lássuk, melyek ezek az alkatrészek.

[wp_ad_camp_1]

Először is mindenkinek az öntöző szórófejek jutnak az eszébe. Ezek közül két típust alkalmazunk a leggyakrabban, és ezek a spray (permetező) típusú szórófejek, valamit a rotoros (forgó) szórófejek. Újdonságként említhetem még a rotary, vagy rotátor megoldásokat is, de igazából ez nem egy öntöző szórófej, hanem egy fúvóka, amely vitathatatlanul hatékony megoldásnak számít a piacon.

A vezérlő automatikák, vagy más néven vezérlő egységek nélkül nem is képes egy öntözőrendszer automatikusan működni. Számos ilyen vezérlő létezik, kezdve a mindösszesen egy zónát működtető, csapra szerelhető vezérlőtől a több száz zónát irányítani képes golfpályák vezérlőjéig. Ezeknek a műszereknek a programozása alapján működik az öntözőrendszer.

A hagyományos öntözőrendszerek elengedhetetlen alkatrésze az elektromos szelep, vagy más néven mágnesszelep. Ezek a szelepek irányítják mechanikusan a különböző zónákat egyesével, és a vezérlő automatika jele nyitja ki és zárja el őket.

Egyetlen öntözőrendszer sem nélkülözheti a csövek sokaságát, amiből igen sokfélére lehet szükségünk. Ilyen a vízvezetékcső is, amelyen a vizet szállítjuk a szórófejekhez. Jellemzően a szórófejeket is speciális csövekkel szokták felfüggeszteni a csőhálózatra. És itt van még a csepegtető cső is, amely a perforációi segítségével juttatja ki a vizet.

Léteznek még idomok, fittingek, és az esőérzékelő is, amelyek részét képzik egy jól működő öntözőrendszer kialakításának.