Az orbáncfű-olaj

Orbáncfű-olaj

Az orbáncfű egy nagyon ismert gyógynövény. Szárított virágjából készült teáját gyomorpanaszokra, nyugtatóként és immunerősítőként is használják. Az orbáncfű virágos hajtását gyűjtik, melyben megtalálhatóak a növény hatóanyagai.

A frissen és zölden leszedett virágaiból olajat készítenek. Ezeket a virágokat nyersen beleteszik a kukoricacsíra olajba, amit a növény rövid időn belül pirosra színez. Pár hétig a napon kell érlelni, így készül el az orbáncfű olajos készítmény. Az orbáncfűolaj már több évszázada használt a népgyógyászatban, mellyel egyes bőrproblémákat kezeltek. Sebgyógyító, gyulladáscsökkentő, antioxidáns és antibakteriális tulajdonságáról ismert, melyet több tanulmány is bizonyít. Ezt használhatjuk például napégésre. Megszünteti az égés okozta fájdalmakat és gyorsabban meggyógyítja az égett bőrfelületet. A pajzsmirigy nem megfelelő működésében segíthet. A pajzsmirigy bedörzsölése után, serkenti azok működését. A kisebb vágási sebek is gyógyíthatóak vele. Alkalmazhatjuk narancsbőr ellen, pikkelysömörre, kiütésekre. Gyulladás gátló és nyugtató hatású. Visszérgyulladásra kiváló.

A kozmetikában a ránctalanítás ellen használják, férfiaknál pedig a borotválkozás után igény-bevett bőr nyugtatásaként. Jótékony hatása miatt alkalmazzák a csípések és kisebb égési sérülésekre szánt készítményekbe. Hámosító, sebgyógyító, illetve érzékeny bőrre szánt krémek és balzsamok kedvelt összetevője. Az olajkészítmény csak külsőleg alkalmazható. Használata rendkívül egyszerű, csak naponta 2-3 alkalommal kell bekenni vele az érintett területet. Alaposan dörzsöljük a bőrünkbe, mivel nehezen szívódik be. Ha éjszakára vinnénk fel testünkre ajánlatos vászonnal bekötni az érintett részt, így elkerülhetjük, hogy bepiszkolja ágyneműnket. Az orbáncfű olaj használatánál, figyeljünk oda, hogy olyankor ne tartózkodjunk a napon, óvjuk a bekent bőrfelületet a napfénytől, mivel fényérzékenységet okozhat.