Az orrcsepp hatásai a betegre

Több olyan megbetegedés is van, amelynek gyógyulási folyamatait kifejezetten meggyorsítják a különféle, recept nélkül kapható, úgynevezett lohasztó orrcseppek. Ezekkel az orrcseppekkel tulajdonképpel olyan szinten nincs baj, hogy nem használnak és nem hasznosak, viszont csínján kell bánni velük, mert tartós használat esetén sok negatív mellékhatás léphet fel.

Az orrcsepp hatásai közül az egyik legkellemetlenebb és legrosszabb, hogy függőséget okozhat. Ezalatt azt kell érteni, hogy bár a betegnek azelőtt sem volt jó az orrlégzése, azonban egy bizonyos idő elteltével csak és kizárólag az orrcsepp használatát követően tud orrán keresztül lélegezni. Szomorú de igaz, hogy a szervezetünk ezekhez a szerekhez hozzá tud szokni. Az orrdugulás ugyanis egy olyan dolog, ami nagyon zavaró lehet a mindennapokban, mivel nem tudunk rendesen enni, aludni, beszélni és nem csoda, hogy mindenki a lehető leghamarabb meg szeretne szabadulni ettől az érzéstől. Napjainkban már a gyógyszertárakban rengeteg, különféle eredetű orrdugulás kezelésére alkalmas orrcsepp közül választhatunk, azonban sokan nem tudják, hogy nem mindegy, mit és meddig használunk.

Az érszűkítő, másnéven lohasztó orrcseppek az orrnyálkahártyában kitágul ereket helyileg összehúzzák, csökkentve így a légzést nehezítő duzzanatot. Gyorsan és hatékonyan enyhítik a tüneteket azonban hosszú távú, gyakori alkalmazásuk semmiképp nem ajánlott, mivel könnyen hozzászokik a szervezet és függőség alakul ki. A közvetlenül orrnyálkahártyára ható érszűkítő hatású készítményekkel szemben a szájon át alkalmazható antihisztamin-tartalmú készítmények jelentenek megoldást, melyek még tartós szedés után sem veszítik el a hatékonyságukat. Fontos tehát, hogy megtaláljuk a megoldást az orrdugulás kezelésére, anélkül, hogy napi rendszerességgel többször is használjunk orrcseppet.