Az újra használt főzőolaj segíthet-e a mellrák terjedésében

Egy nemrégiben kiadott egereken végzett vizsgálat kimutatta, hogy az újra használt főzőolaj sejtváltozásokat idézhet elő, amelyek elősegíthetik a késői stádiumú mellrák növekedését. Egy új tanulmány az újra felhasznált sütőolaj emlődaganat-áttétekre gyakorolt ​​hatását vizsgálta.

Az Illinois-i Egyetem Urbana-Champaign kutatói tesztelték a “termikusan újra használt sütőolajt”, amely olyan főzőolaj, amely többször is felmelegszik magas hőmérsékleten, laboratóriumi egerekben, és megállapították, hogy fokozta a metasztatikus emlőrák növekedését. A csapat bemutatta ezeket a megállapításokat a Cancer Prevention Research folyóiratban. A kutatók egy hétig alacsony zsírtartalmú ételekkel tápláltak a laboratóriumi egereknek. Ezután az egerek egy részét 16 hétig nem melegített friss szójaolajjal etettek, míg a többi termikusan újra használt olajat fogyasztott. A daganatsejtek beadását követő 20 nappal jelentős különbség mutatkozott a metasztatikus növekedés arányában a két egércsoport között. Azokban az egerekben, akik termikusan újra használt olajat fogyasztottak, a tibia daganatok metasztatikus növekedése négyszer nagyobb volt, mint a friss olajat fogyasztó egerekben.

Az előbbi csoportban több tüdőmetasztázis is volt. A vezető kutató, William G. Helferich, az élelmiszer-tudomány és az emberi táplálkozás professzora megjegyezte, hogy kétszer annyi tüdődaganat volt, amely agresszívebb és invazívabb volt, mint a frissolaj csoportban. A friss olajcsoport metasztázisai is megjelentek, de nem voltak olyan invazívak vagy agresszívak, és a proliferáció nem volt olyan kiterjedt. Az Egyesült Államokban nyolc nő közül egy élete valamelyik szakaszában emlőrákot alakít ki, és az American Cancer Society (ACS) becslése szerint az orvosok 2019-ben mintegy 268 600 új invazív emlőrákot diagnosztizálhatnak majd.