Az üzemanyag szivattyú meghibásodásának jelei

Minden üzemanyag-befecskendezéses autóban és teherautóban található egy üzemanyag küldő egység. Az elektromos szivattyú működését a kulcs elfordításakor halk zúgásként hallhatjuk.

[wp_ad_camp_1]

Ennek a szivattyúnak nem csak az a feladata, hogy a tartályból a motorba szállítsa az üzemanyagot, hanem azért is felel, hogy fenntartsa a szükséges nyomást, az üzemanyag rendszeren belül, mivel a motor csak így képes a megfelelő működésre és teljesítményre. Azonban ha az elektromos szivattyúnál problémák adódnak, akkor ezt érzékelhetjük az autó vezetése közben is. Az egyik ilyen jel, amikor a szivattyú halk zümmögése hangosabbá és már zavaróvá válik. A zaj az egységen belüli rossz csapágyműködést jelzi, és hogy a motor mozgó részei kezdenek csiszolódni. Ha ilyen gonddal állunk szemben, sajnos ez azt jelenti, hogy az egész tüzelőanyag-szivattyú küldő rendszert cserélni kell, mivel a csapágyak nem javíthatóak, és a folyamatos kopás, végül a motor meghibásodását okozza. Amennyiben ilyen hangokat észlelünk, nem kell megijednünk, hisz van még egy kis időnk a cseréig, mielőtt még nagyobb bajjal találnánk szembe magunkat.

Amikor a motor fut, akkor az üzemanyag szivattyú is működésben van. Azoknál az autóknál és teherautóknál, melyek gyakrabban vannak használatban, a szivattyú rövidebb időn belül elhasználódik és elgyengül. Ha ez teljesen elhasználódik, akkor előfordulhat, hogy a járművet egyáltalán nem tudjuk majd elindítani. Ezek mellett a szivattyú folyamatos problémája csökkenti a motor teljesítményét, mivel a hiba fennállásakor az üzemanyag rendszer, nem képes megfelelő keveréket juttatni a motorba, ami áramkimaradáshoz és lassabb gyorsuláshoz vezethet.