Baktérium tanyák a lakásban

Számos olyan használati tárgy akad a konyhában, amit napi szinten használunk, tisztításukra mégis nagyon ritkán kerül sor, így igazi baktériumtelepnek számítanak. Lássuk melyek ezek!

[wp_ad_camp_1]

A legtöbb lakásban ugyanazok a területek számítanak a baktériumok melegágyának. Ezek általában olyan használati tárgyak, melyeket gyakran használunk, azonban annál ritkábban tisztítunk. Az egyik ilyen használati tárgy a konyhai szivacs, amit a többség nagyon ritkán cserél, ennek okán körülbelül 54 milliárd mikroorganizmus található, mindössze egy négyzetcentiméteren. Meglehetősen undorító, ha tudjuk, hogy a székletmintában is körülbelül ennyi található. Maga a kávéfőző sem túl bizalomgerjesztő, ha belegondolunk, hogy a benne hagyott zacc, valamint a kanna és fogantyúja mennyire veszélyes, ha a rajta lévő baktériumokat nézzük. Hihetetlen, de a műanyag ételhordó dobozok is tele vannak baktériumokkal, így érdemes ezt is minél gyakrabban elmosni.

A legtöbb étteremben, de a lakásban is gyakran ki van téve az étkezésekhez a só és bors tartó, amik szintén nem számítanak túl higiénikusnak. A nyers ételek, valamint a kézről rá kerülő baktériumok mind megtelepednek a fűszertartókon. A konzervnyitón is bőven találhatók baktériumok, mivel a legtöbbször használat után rögtön visszakerül a fiókba. A konyharuhán megtelepedő baktériumok akár ételmérgezéshez is vezethetnek. Gyakorlatilag lehetetlen megszabadulni a rajta megtelepedő baktériumoktól, azonban jelentős részük eltávolítható gyakori mosás által. A turmixgép apró részecskéit nem szívesen szeretik takarítani, pedig érdemes volna, hisz igazi baktériumtanyának számít. A hűtőszekrény kihúzható dobozai, különösen a zöldség tárolására alkalmas tároló számít veszélyesnek.