Bálint napi szokások

A Bálint nap, vagy ahogyan sokan jobban ismerik, Valentin nap, a szerelmesek ünnepe, amikor a párok meglepik egymást valami apró kedvességgel. Mint sok más ünnepnek, ennek is meg van a maga története. A római gyökerekre is visszavezethető alkalomhoz különféle babonák és hiedelmek is társulnak, melyek legtöbbje a hajadon lányoknak igyekszik valamiféle segítséget nyújtani ahhoz, hogy mihamarabb ráleljenek életük párjára.

[wp_ad_camp_1]

A babonák szerint, ha a lányok a Valentin napot megelőző éjfélkor temetőbe mentek, ott leendő férjüket is megláthatták. Hasonló céllal helyeztek a lányok babérlevelet a párna alá éjszakára, ugyanis az a mendemonda járta, hogy ennek hatására álmukban megpillanthatják majd azt a férfit, aki leendő társuk lesz. Természetesen nem elég tudni azt, hogy ki lesz a partner, annak szerelmét is el kell valamilyen módon nyerni. Egy kilenc maggal rendelkező alma elfogyasztása után annak magvait a kiszemelt fiú zsebébe kell tenni titokban, és a nagy szerelem szinte már garantálta is. Hasonlóképp jövőre vonatkozó jóslatok szűrhetőek le a félbevágott alma magjainak számát illetően is. Ahány mag van az alma felében, annyi gyermekre lehet majd számítani a jövőben.

Ha a párok életre szóló szerelemre áhítoznak, nincs más dolguk, mint egy-egy szál hajukat belesütni valamilyen tésztába, és azt közösen elfogyasztani. A Valentin nap reggelén adott csók szerencsét hoz, de a szerelmeseknek célszerű ezen a napon mindenféle vitát és sértődést elkerülni. Napjainkban egy kicsit már másról szólnak a Valentin napok, így a virág, az édesség, az ágyba vitt reggeli, vagy egy közös wellness hétvége olyan meglepetések, melyek minden hölgy számára kedvesek. A lényeg azonban ezúttal is valahol abban keresendő, hogy az év egyetlen napján se feledkezzünk meg párunkról, és megadjuk számára a tiszteletet, a szeretetet.