Beépített vagy inkább különálló GPS navigációt érdemes vásárolni?

Ha elhatároztad, hogy elég a térképekből, hogy többször nem akarsz felesleges köröket futni akkor sem, ha egy számodra teljesen új helyre tévedsz, akkor a használt GPS navigáció rendszer a leghatékonyabb segítséget kínálja. Ha már el is döntötted, hogy veszel egy autós navigációs rendszert, akkor meg kell határoznod annak típusát. Két fajta közül választhatsz, avagy vehetsz egy beépített modellt, vagy különálló, hordozható készüléket. Természetesen mind a kettőnek megvan az előnye és a hátránya is.

[wp_ad_camp_1]

A gyárilag beszerelt, de már használt GPS navigáció ma már sok autó esetében adott. A legtöbb új autó vételekor lehetőség van navigációs rendszer beépítésére is, ha a GPS még nem szériatartozék. A beépített rendszerekről tudni kell, hogy drágábbak a hordozható készülékeknél, de általában nagyobb a képernyőjük és persze jobban együttműködnek a jármű elektronikájával is. Az ilyen rendszerrel sokszor a hangerőt és a klímát is szabályozhatjuk.

Amennyiben az új autódba vásárláskor nem rakatsz akár csak használt GPS navigációt, akkor azt utólag is pótolhatod, de azt is tudni kell, hogy ezek legalább olyan drágák, mint a gyárilag telepített modellek, sőt a beszerelésükhöz szakember is kell. Előnyük, hogy a berendezés része az autónak, így annyira beleolvad a belső terébe, mint a középkonzol bármely más eleme, nem szükségesek vezetékek, adapterek, tapadókorongok. Nagy hátrány viszont, hogy csak egy adott járműben használhatóak, nem tudod magaddal vinni, ha eladod az autódat.

A hordozható egységek ma már okosabbak, mint elődeik, gyakran még a beépített modellekkel is felveszik a versenyt, sőt bármilyen kocsiban használhatóak. A legjobbak ezek közül merevlemezen vagy flash memórián tárolják a térképeket. Nagy, színes érintőképernyőjük van, illetve könnyen felszerelhetőek a tapadókorongok által, az áruk ezen használt GPS navigációknak, pedig kedvezőek, így remek választást kínálnak.