Budapest érdekes látnivalói

Budapest a főváros, és rengeteg érdekes látnivaló van benne. Budapest egy történelmi város is egyben, és ez azt jelenti, hogy sok érdekes történelmi emlékkel gazdag épület, hely, vagy tér található meg.

Ilyen hely a Budai vár is, amely Budapest egyik központi történelmi emléke. De ilyen a Szent István-bazilika is, ami neoreneszánsz stílusú és a híres építész Ybl Miklós illetve Hild József a tervezője. A bazilika építése a pesti árvíz miatt jött létre. Ma, a Szent István tér közepe, egy természetes kiszögellést alkotott a sík pesti földön, és több száz lakosnak adott menekülési lehetőséget az árvíz elől, akik hálaképpen adományokat gyűjtöttek egy templom megépítésére 1838-ban. Budapest érdekes látnivalói közé tartozik még a Szabadság-szobor, amely a világörökség része is. A főváros egyik jellegzetes szobra, amely egy a kezében felemelt pálmaágat tartó nőalak. A szoborkompozíció a német hadak kiverésére készült és a szovjet haderő dicső tettének állít emléket.

Érdekes látnivaló a Hősök-tere a Milleniumi emlékművel. Ez 2002 óta a világörökség része. A Milleniumi emlékmű tetején Gábriel arkangyal látható. Körülötte a téren olyan magyar hősök találhatók meg, mint Hunyadi János, Mátyás király, II. Rákóczi Ferenc, Kossuth Lajos, előtérben Árpád fejedelem, mellette Ond, Kond, Tas, Huba, Tétény, Előd. Budapest egyik legszebb látványossága a Halászbástya. Schulek Frigyes tervezte, 1899-1902-ig épült neoromán stílusban. Ez a fantasztikus látnivaló a budai várban található meg. Nevét onnan kapta, hogy a halászok céhe nem csak a halak árulásával foglalkozott, hanem veszély esetén a bástyát is védték vitézként. Innen a Halászbástya név. Budapest fő látnivalója a Parlament. Neogótikus, eklektikus építési stílusban készült. Ez Budapest egyik szimbolikus épülete, amelyet szinte minden ide látogató turista egyből felismer. Budapest tele van csodálatos és érdekes látnivalóval, melyeket mindenkinek érdemes felkeresnie.