C és E-vitaminok nem mindig hasznosak

A C és az E-vitaminok az egyik legismertebb vitaminoknak nevezhetőek, melyekre nagy szüksége van a szervezetünknek, ahhoz, hogy megőrizze az egészségét és a vitalitását.

Ám az elmúlt időszakban több vizsgálatot is végeztek ezekkel a vitaminokkal kapcsolatban és a tény került bebizonyításra, hogy önmagukban nem elegendőek, ahhoz, hogy megelőzzék a szívroham kialakulást. Számos kedvező tulajdonsággal rendelkeznek ezek a vitaminok, ám ezen a vizsgán megbuktak. Ugyanis nem régiben került napvilágra egy kutatás eredménye, melyben több, mint 14.000 50 évnél idősebb bevonásával végezték el a vizsgálatot. Melynek eredménye azt mutatta meg, hogy sem a C, sem az E-vitamin rendszeres szedése nem elegendő a szívrohamok kivédésben. A vizsgálatban résztvevő kutatók kicsit aggodalmaskodtak a részvevők miatt, hiszen korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy az E-vitamin fokozott vérzéshez, vagyis stroke kialakulásának valószínűségét fokozza, még a C-vitamin elősegítheti bizonyos tumorok kialakulását.

A vizsgálat eredményével azonnal egyértelművé vált, hogy csupán ezeknek a vitaminoknak a szedése által nem előzhetjük meg a kardiovaszkuláris betegségek kialakulást. Mivel a szívrohamok és a szívérrendszeri megbetegedések ugyanolyan gyakoriak voltak, mint azoknál, akik placebo tabletták, vagyis hatóanyag nélküli tablettát kaptak. Tehát a vizsgálat eredményeiből arra következtethetünk, hogy a mértéktelen vitaminok szedése, akár esetleges veszélyekkel is járhat. Illetve azt is elmondhatjuk, hogy pusztán az ilyen jellegű készítményekkel nem előzhetjük meg a különféle népbetegségek kialakulását. Ezek megelőzésére továbbra is az egészséges életmód, egészséges táplálkozás, illetve a gyakori testmozgás jelentheti a megoldást.