Canberra, az ausztrál főváros

Az Ausztrália dél-keleti részén fekvő Canberra a legnagyobb teljesen szárazföldi területen fekvő, azaz tengerparttal nem rendelkező nagyváros az országban. A 400 ezer lakosú főváros Ausztrália kormányzati központja, itt ülésezik az ausztrál parlament is.

[wp_ad_camp_1]

Éghajlata száraz kontinentális, mediterrán jellegű, azaz kevésbé csapadékos, a nyár forró, a tél fagyos ám a havazás igen ritka. Hivatalosan 1913 óta az ország fővárosa. Canberra Ausztrália egyik legintenzívebben fejlődő városa, a fő munkaadó az állami szektor. A városban található az Ausztrál Legfelsőbb Bíróság, a Nemzeti Könyvtár és az Ausztrál Nemzeti Egyetem is. A város egyetemén közel 20 ezer diák végzi az egyetemi tanulmányait. Számos emlékmű található a városban, melyek közül a legmonumentálisabb az Australian War Memorial, mely a második világháború áldozatainak állít emléket.

Érdemes felkeresni a városban a sok szép műalkotást tartalmazó Ausztrál Nemzeti Múzeumot és a Nemzeti Galériát. Külön látványosság a város állatparkja és a Dinoszaurusz Múzeum, valamint a Botanikus kert. Fesztiváljai egész évben kiváló szórakozást nyújtanak a turistáknak, ezek a National Folk Fesztivál, a Royal Canberra Show és a Nemzeti Multikulturális Fesztivál. Külön érdekesség, hogy a városban két országgyűlési épület is található egy klasszicista stílusban épült régi és egy modern stílusban épült új, mindkettőt célszerű felkeresni, egyedi látványt nyújtanak. Az új parlament épületét egy hatalmas park veszi körül, ahol kellemeset sétálhatunk.