Cseréld le a régi tapétát, fesd át a falakat!

Ahogy eljött a tavasz, úgy beköszöntött a jó idő is, így sokan máris azt tervezik, hogy idén milyen átalakítások, festések, vagy tapétázások, esetleg toldások, szigetelések munkálatait végzik el, hogy lakásuk, illetve családi házuk még szebb, otthonosabb vagy épp melegebb legyen, mint eddig volt.

[wp_ad_camp_1]

Amennyiben tapétás a lakás, akkor nagy előnye, hogy nem kell olyan sűrűn cserélni. Ha éppenséggel lemosható vagy újrafesthető tapétákat alkalmazunk a falainkon, akkor meg aztán végképp nem kell rá évente gondolni, hiszen elegendő mindössze egy frissítő festés, és már szép tiszta is a helyiség. Erre három-négy évente kell sort keríteni.

Sokan vannak, akik tapétákat csak rendkívül ritkán cserélik le. Az sem ritka, hogy valaki akár tizenöt évet is lehúz egy tapétával. Abban az esetben, ha a tapéta nem festhető, akkor viszont kell a sűrűbb csere. A por nagyon könnyen megtelepszik a felületeken, ami már az egészségünkre is káros hatással lehet. Arról nem is beszélve, hogy egy új tapétával teljesen megváltoztathatjuk a helyiség hangulatát. Szerencsére ma már a tapétakínálat rendkívül változatos.

Abban az esetben, ha nem szeretnénk magunkat hosszú távra elkötelezni, avagy fontosabb számunkra a tisztán tarthatóság, mint a design, esetleg kisgyermek is van a háznál, akkor érdemesebb a festésnél maradni. A gyerekek okozhatnak meglepetéseket, bármikor összefirkálhatják a falat, márpedig ilyenkor nem szerencsés, ha egy drága tapétát kell lecserélni, vagy éveken át nézhetjük a gyerekünk munkáját.

A festésnél adott két megoldás. Környezetbarátabb megoldás a hagyományos meszelés, de könnyebb és praktikusabb a műanyag alapú festékek alkalmazása. Az előbbinek a felvitele és színezése nehezebb, addig az természetes anyag, engedi a falakat lélegezni, sőt emberekre is jobb hatással van. A műanyag alapú festékek felvitele már jóval könnyebb, de nem a legegészségesebb.