Csipkebogyó felhasználása és jótékony hatásai

A csipkebogyó számos jótékony hatással bír a szervezetünkre nézve, a védekezőképességünket erősíti, fogyasztásával ellenállóbak lehetünk a fertőzésekkel szemben. A csipkebogyó szedésére ősszel kerül sor. A még nem érettek narancssárgák, a túlérettek pedig egészen mélyvörösek.

[wp_ad_camp_1]

Miután a bogyókat leszedtük, meleg, száraz helyen szárítsuk hosszabb ideig, így teába még hosszú ideig felhasználható lesz. A csipkebogyó ismertségét főleg a magas C-vitamin tartalmának köszönheti. Íze elég savanykás. Számos betegség kezelésére alkalmas, hatásos gyulladáscsökkentő, vízhajtó, erősíti a csontokat, ezek mellett még a zsírok felszívódását is csökkenti, így fogyasztása fogyókúrázóknak rendkívül ajánlott. A csipkebogyót gyógytea-, szörp-, gyümölcsbor-, lekvár- és mártásként is felhasználhatjuk, vagy akár még levest is készíthetünk belőle. A gyógyteáknál, illetve szörpöknél vigyázni kell arra, hogy hideg eljárással készítsük el, hogy megtarthassa C-vitamin tartalmát.

A csipkebogyóról jó tudni, hogy ez a háborús időkben, amikor éhínséggel küzdöttek az emberek, ezekből a bogyókból lisztet készítettek, amit kenyér, illetve pogácsa sütésére használtak fel. Manapság a csipkebogyóliszt számít a reformkonyha egyik népszerű alapanyagának. Fehérjék, szénhidrátok, rostanyagok és kismértékben még só is található benne. A liszten kívül a csipkebogyó magjából még olaj is készíthető. Ez külsőleg testünkön több féleképp is használható, kedvezően hat a bőrre, gyorsabbá teszi a sebek okozta hegesedés nyomainak eltüntetését, kezeli a napsütötte bőr pirosodását, használhatjuk a megfázástól megviselt, kipirosodott orra, valamint gyakran alkalmazzák a ráncok eltüntetésére is. Sokszor ezt a típusú olajt használják fel különböző testápoló szerekhez. Az olaj préselése után, a felhasználásához gyorsan hozzá kell fogni, mivel hajlamos az avasodásra. Épségét megőrizhetjük tartósítószerekkel, viszont ezzel sem sok ideig.