Csokoládé hatásai

A valódi csoki egészséges tud lenni! Noha a csokoládé és az édességek fokozhatják energiáinkat, ügyeljünk arra, hogy ne váljanak az étrend megszokott részévé. Élvezeti értékük is nagyobb, ha különleges alkalmakra tartogatjuk őket.

Az édességek nyújtotta kellemes érzés sokakat, arra ösztönöz, hogy csokoládéval, cukorkával gyorsan megemelje csökkent energiaszintjét. A probléma csak az, hogy az ilyen cukorinjekciók révén az édességek könnyen az étrend részévé válhatnak, jóllehet jobbára csak üres kalóriákat jelentenek, és a táplálóbb ételek rovására csökkentik az étvágyat. A csokoládénak valóban van némi tápértéke, de nagy a zsírtartalma, és így mértéktelen fogyasztása könnyen súlygyarapodást okozhat. Ez nem azt jelenti, hogy az édességek ártalmasak, csupán azt, hogy mértékkel kell enni, és semmiképpen sem válhat a táplálóbb ételek helyettesítőjévé.

Mi, magyarok is szeretjük a csokoládét, de némely nyugat-európai országban a csokoládéfogyasztás a hazainál is nagyobb. Nagy-Britanniában például a csokoládérajongóknak saját társaságuk van, mely tagjai számára fölkutatja a kiváló minőségű csokoládékat. Ezeknek az ínyenceknek legalább 50 % kakaót tartalmazó csokoládét kínálnak; a legkiválóbb minőségű készítményekben több mint 70 % kakaó van. A csokoládé némi fehérjét, változó mennyiségű cukrot és bizonyos ásványi anyagokat tartalmaz. Az egyszerű étcsokoládé megfelelő vas- és magnéziumforrás, de minden fajtában jócskán van kálium is. Emellett a csokoládé enyhe…

…serkentőket is tartalmaz, melyek az arra érzékenyeknél migrént okozhatnak. Mivel a csokoládéban sok a zsír (mintegy 30%), energiatartalma is meglehetősen nagy: 10 dkg-onként mintegy 500 kcal.

A Csokoládébódulat:

Úgy vélik, hogy a csokoládé növeli az agyban a szerotonin és az endorfin szintjét, mely vegyületeknek közérzetjavító hatásuk van. A csokoládébódulatért részben a fenil-etil-amin felelős, mely az agyban természetes módon termelődik, föltehetően érzelmi felindulás hatására. A csokoládéban serkentő hatású teobromin és minimális koffein is van, melyek az éberséget növelik. Egyesek azonban megnyugszanak a csokoládétól, mert az a gyerekkori vigasztalást vagy jutalmazást idézi fel bennük.