Déli gyümölcsök: karambola

A gyümölcsök fontos szerepet töltenek be étrendünkben. Bármilyen típusát ajánlatos mindennap fogyasztani, hisz ezzel rostokhoz, vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz jut a szervezetünk. Hazánkban egész évben kaphatóak és nagyon kedveltnek is számítanak a déli gyümölcsök.

[wp_ad_camp_1]

Ezeket előszeretettel fogyasztjuk, mivel a piacon a téli időszakokban kevés hazai gyümölcshöz juthatunk, a kicsi választékot általában az alma és a téli körte teszi ki. A könnyen elérhető déli gyümölcsök közé tartoznak a citrom, narancs, mandarin, ananász, banán, avokádó, mangó, kókuszdió, kivi, mazsola, grapefruit, gránátalma, és a kevésbé elérhető, vagy kisebb számban vásárolt datolya, füge, licsi, karambola. Ezek a szubtrópusi éghajlatú vidékeken teremnek, ami hazánktól nagyon messze van, így a szállítási idejük is elég hosszú. Ez miatt még éretlenül kerülnek szüretelésre, és a szállítási idő alatt, illetve raktározási helyükön érik el csak érett állapotukat. Ez persze nem tesz jót a tápanyagtartalmuknak, de ennek ellenére is, tartalmaznak annyi rostot, vitamint és ásványi anyagot, mely szervezetünknek elegendő.

Az egyik kiváló déli gyümölcs, a még kissé ismeretlenek számító karambola (csillaggyümölcs, Averrhoa carambola). Fogyasztása kiváló lehet mindenki számára, hisz kalóriákban szegény, viszont vitaminok és ásványi anyagok nagymértékben megtalálhatóak benne. Héjával együtt használják fel. Érett állapotában sárga, féléretten zöldes színű. Azok a példányok, melyeken barna foltokkal találkozunk, azok már nem frissek, ezért mindenképp kerüljük el a megvásárlásukat. Használhatjuk magában, koktélokhoz, gyümölcssalátákba, de a gyümölcstorták, sütemények ízesítésére és díszítésére is. A szeletelésénél keresztbe vágjuk fel, így egy szabályos csillag alakot kaphatunk, mely rendkívül mutatós. Fogyasztásával fedezhetjük a C-vitaminszükségletünket, valamint pótolhatjuk a B-vitamin hiányunkat, és számos ásványi anyaghoz is hozzájuthatunk.  Erősíti az immunrendszert, véd a fertőzésektől. Az íze nagyon kellemes, aromája a szőlőre emlékeztet leginkább.