Diéta: fogyókúrás, vagy gyógyászati célból

Az emberek nagy része odafigyel, hogy miként táplálkozik. Ennek több oka is lehet. Az első eset, amikor valaki kénytelen diétázni, mert különböző egészségügyi problémái vannak. A második eset pedig akkor áll fenn, amikor valaki nincs megelégedve a testsúlyával, és fogyókúrás okokból diétázik. Fontos megjegyezni, hogy mindkét ok különböző típusú étrendet követel.

[wp_ad_camp_1]

A diéta kifejezésről az embereknek általában egy nagyon kötött, csakis könnyen emészthető dolgokból álló étrend ugrik be. Ez így is van, amikor valaki azért fog neki a diétázásnak, mert valami olyan fajta betegsége van, amely megköveteli a kötött étrendet. Ilyenkor a diéta általában könnyű, párolt zöldségekből, esetleg csirkehúsból áll, amelyet pirítóssal, és könnyű kajákkal egészítheti ki az ember. Viszont természetesen ez az összeállítás is attól függ, hogy kinek milyen panaszai vannak. Amikor nagyon súlyos problémáról van szó (mint amilyen például a gyomorfekély), akkor az sokkal szigorúbb étrendet követel, mint a kevésbé súlyos esetek (mint például egy sima hasmenés). Hogyha az embernek már van tapasztalata ezen a téren, akkor természetesen maga is összeállíthatja a saját étrendjét, azonban amennyiben nem, tanácsos inkább kikérni egy olyan szakorvos véleményét, aki már jártas a témában, és előzetes tapasztalatokkal rendelkezik, hogy releváns tanácsot tudjon adni.

A másik lehetőség az, amikor valaki azért diétázik, hogy veszítsen a súlyából. Ebben az esetben megéri felkeresni egy dialektológust, és rá bízni magunkat, mert sajnos rengeteg olyan esettel találkozhatunk, amikor valaki saját magának állít össze egy olyan étrendet, amely kevés kalóriát tartalmaz, de nem elégíti ki azt a vitaminszükségletet, amely fontos lenne, hogy az ember egészséges és erős maradjon annak ellenére, hogy radikálisan változtatott az étrendjén.