Dió – táplálék és gyógynövény egyben

A diót finom íze miatt, szinte mindenki szereti, de kevesen tudják, hogy mennyi pozitív hatása van az emberi szervezetre nézve. A dió egy ősi emberi táplálék és egyben gyógynövény is. A diófa levelétől kezdve, a nyers, zöld dión át, a dióbeléig, mind csakis jótékony hatással van egészségünkre.

[wp_ad_camp_1]

A dióbél magas vitamin és ásványi anyag tartalommal rendelkezik. Megtalálható benne a kalcium, mely erősíti a csontokat és a fogazatot. Gyermekeknél kiválóan alkalmazható vérszegénység ellen, valamint segíti a növekedésüket. Fehérjékben gazdagabb, mint a húsok vagy a tojás, ezért ajánlatos a napi fogyasztása a sportolóknak, illetve fogyókúrázónak. Alkalmazhatjuk hasmenésre, székrekedésre, illetve a felfúvódásra. Helyreállítja a beleket, és ezáltal csökkenti az étvágytalanságot. Jót tesz a termékenységnek és a hormonháztartásnak. B-vitamin tartalmának köszönhetően idegnyugtató, oldja a stresszt, és javítja a memóriát. Ezt a vitamin bombát, a cukorbetegek is bátran fogyaszthatják, mivel alacsony a cukor és poliszaharid tartalma.

A fiatal, zöld dió is nagyon egészséges. Ebben több C-vitamin található, mint a fekete szederbe vagy a csipkebogyóban. Tegyük el egy befőttes üvegbe a zöld diót ecettel, és egész évben meglesz a C-vitamin forrásunk. A diólevélből gyógyteát készíthetünk. Ennek gyulladáscsökkentő hatása van, csillapítja a belső vérzést, jótékonyan kezeli a nyirokrendszeri betegségeket és a gyomorhurutot. Kiválóan alkalmazható salaktalanításra, vértisztításra. Az orron át felszívott teával kezelhetjük az orrpolipot. Külsőleg használhatjuk nőgyógyászati problémákra, ekcémára, korpára és hajhullásra, visszérsebekre vagy mandulagyulladásra. Fogyasszuk a dió bármelyik részét, feledkezzünk meg a betegségekről, hisz ez hatásosabb lehet, mint bármely más étrend-kiegészítő tabletta.