Dzsungáriai törpehörcsög a rágcsálók kedvelőinek

Európában 1980 körül vált népszerű házikedvenccé az amúgy Szibériából származó, aprócska kis állat, a dzsungáriai törpehörcsög. Kisméretű, tiszta, egyszerű kis állat, tartása nem különösebben bonyolult.

[wp_ad_camp_1]

A dzsungáriai törpehörcsög egymagában is tartható, ám szociális állat ezért érdemes legalább kettőt beszerezni belőle. Ne tartsunk egyneműeket belőle, mert össze fognak verekedni. Ha nem kettő, hanem több hörcsögünk van, vigyázzunk a nemek arányára, legyen több a nőstény. Legjobban a Campbell-hörcsöghöz hasonlít, de azzal ellentétben csak három színváltozata létezik. Van a vadas színű, van a winter-white és a pearl (gyöngyház) színű dzsungáriai törpehörcsög. Állatkereskedésben ritkán kapni, tenyésztőtől érdemes vásárolni. Az apró kis állat szobahőmérsékleten érzi legjobban magát, a 20-25 Celsius-fok a legmegfelelőbb számára. Télen kibírják a hűvösebbet, de nagyon kell vigyázni, hogy ne menjen 15 fok alá a hőmérséklet. Nem kell neki hatalmas hely, egy közepes terrárium elegendő számára. Persze ez darabszámtól függően változik a helyszükséglet.

A dzsungáriai törpehörcsögnek nem kell vizet adni, elég, ha kap lédúsabb gyümölcsöket időnként. Ha napokig magára van hagyva nyáron, érdemes önitatót betenni neki. Enni a gyümölcs mellé kimondottan a számára kifejleszett tápkeveréket adjunk. Zöldnek még lehet adni neki pitypanglevelet, szedett füvet, almát, görögdinnyét, sárgarépát, uborkát. Hati egyszer ehet egy kis sajtot, lisztkukacot esetleg egy kis túrót. A kishörcsög gondozása igen egyszerű. Nagyon tiszta állat,  kimondottan finom illata van. Mivel nem iszik, nem is pisil, így az alom is tovább marad tiszta. Kis házikóra szüksége van, ahová bebújhat, fadarab is kell a fogai miatt. Szeret kézben lenni, legyen napi legalább tíz percünk rá.