Eddig bacik, és ne tovább!

Az ősz és a tél határozottan a nátha időszaka. Épp ezért szinte elkerülhetetlen, hogy olykor-olykor úrrá legyen rajtunk a megfázás. Azonban elég kellemetlen, ha például a munkahelyünkön mi vagyunk azok, akik miatt a fél iroda lebetegszik. Szerencsére léteznek azonban praktikák, amelyekkel elkerülhető, hogy nulladik páciensek legyünk.

Amikor betegek vagyunk, a legjobb, ha otthon maradunk. Azonban ez sajnos nem mindig lehetséges. Így gyakori, hogy az emberek megfázva is munkába mennek. Ilyenkor azonban érdemes mindent megtenni annak érdekében, hogy mások is megfertőződjenek. Ennek eléréséhez az első és legfontosabb lépés az állandó kézmosás. Ennek pedig meleg vízzel és szappannal kell zajlódnia, a műveletnek pedig legalább 15-20 másodpercig kell tartania. Kézmosás után pedig mindenképpen meg kell szárítani a kezünket, ugyanis a baktériumok igencsak kedvelik a nedves környezetet. Kézmosás kell, kövessen egyébként minden orrfújást és tüsszentést is, hiszen a zsebkendő használata nem akadályozza meg a baktériumokat abban, hogy a kezünkre kerülhessenek. Erre persze nincs mindig lehetőség, ezért mindenképpen érdemes kézfertőtlenítőt tartanunk magunknál.

Ennek a hatékonysága persze nem ér föl a kézmosáséhoz, de mindenképpen jobb, mint a semmi. Továbbá kerüljük az olyan felületek érintését, mint a villanykapcsolók vagy a kilincsek, ugyanis ezeken keresztül tudjuk a legtöbb emberhez eljuttatni a baktériumainkat vagy vírusainkat. Ha tüsszentünk, mindenképpen takarjuk el az orrunkat. Ha nincs nálunk zsebkendő, akkor nyugodtan tüsszentsünk a könyökünkbe. A legjobb persze az, ha megpróbáljuk minél jobban elkülöníteni magunkat a többiektől. Minél kevesebb a kontaktus, annál kevésbé valószínű a fertőzés. Ezekkel a módszerekkel minimalizálhatjuk a többiek megfertőzésének az esélyét, azonban a nullával sosem lesz egyenlő. Így a legjobb, ha otthon tudunk maradni a megfázás alatt, de legalább az első néhány napban.