Edzés után is légy figyelmes

Sokan úgy vélik, hogy egy kemény edzéssel le is van tudva a napi torna. Ez viszont nagy hiba, hiszen ha elhagyod a lenyugvási szakaszt akkor azzal sokat árthatsz magadnak. A testednek egy kis időre van szüksége ahhoz, hogy a megterhelés után helyreálljon a pulzusod, vérnyomásod. Ezzel tudod minimálisra csökkenteni a sérülések és a károsodások kockázatát. A legjobb, ha az elvégzett gyakorlatokat újra megismétled lassúbb és lazább tempóban.

[wp_ad_camp_1]

A nyújtás elhanyagolása örök hiba. Sokak számára fölösleges időpazarlásnak tűnik, hogy edzés után még nyúzzák is magukat mindenféle tekergéssel. Márpedig, ha kimarad a nyújtás, akkor megfosztod az izmaidat a formásabb, egészségesebb fejlődéstől, illetve az ízületeid sem lesznek tehermentesítve. Az izomláz is sokkal gyakoribb és intenzívebb azok körében, akik a nyújtást hanyagolják.

Ha nem eszel azzal is többet árthatsz magadnak, mint amennyit használsz. Amennyiben tehát az edzés több mint három órával étkezés utánra esik, akkor érdemes háromnegyed órával hamarabb magadhoz venned valamilyen könnyű és tápláló, egészséges harapnivalót. Az ideális anyagcsere-folyamatok érdekében viszont a sportolás után fehérje- és szénhidrát-pótlásra van szükséged.

Ha nem öltözöl át edzés után az is hiba. Bár egyértelműnek tűnik, de mégis sokan megfeledkeznek róla, hogy edzés után le kell zuhanyozni, majd tiszta, száraz ruhába kell bújni. A verejtékkel átitatott ruhák magukban tartják a nedvességet, ami nem csak megfázáshoz vezethet, de még akár gombás fertőzések forrása is lehet. Persze tíz perc még nem vészes, de ha csak egy mód van rá, akkor ennél tovább ne halogasd az öltözködést.

Ha rendszeresen edzel, akkor kiemelten fontos az elegendő alvás is. Edzésnapon például legalább hét órát kell aludni, illetve lehetőleg utána is. Ha nem alszod ki magad, akkor az izmaid sem tudnak jól teljesíteni, avagy csökken az edzés hatékonysága is.