Egészségbiztosítás információk: a leggyakoribb kérdések

A szolgáltatásfinanszírozó és az összegfinanszírozó valamint a külföldi ellátásszervező biztosítások között lehet válogatni, kinek mire van éppen szüksége. Szolgáltatásfinanszírozásnál a modern magánklinikák szolgáltatásai térítésmentesen igénybe vehetők.

Havi díjat kell fizetni érte és így elkerülhetjük, hogy hiányos felszereltségű és rossz állapotú kórházakban történjen meg az egészségügyi ellátásunk. Összegfinanszírozó egészségbiztosítás keretében pénzt adnak, amikor a betegség megállapításra kerül. Külföldi magánklinikákon is kezeltethetjük magunkat, ebben az esetben mindig a biztosított fizet először és a biztosító utólag finanszíroz.

Az egészségbiztosítások árai biztosítónként változnak. Csomagajánlatok közül lehet kiválasztani a számunkra megfelelőt. Átlagosan 6000 és 35 000 forintos havi díjjal érdemes számolni, attól függően, hogy mit tartalmaz a csomag és azt melyik biztosítónál igényeljük. A bruttó jövedelemből vonják le az egészségbiztosítási járulékot és az állam ebből finanszírozza az egészségügyet. Az egészségbiztosítással rendelkezőknek ezt az összeget továbbra is kell fizetniük. Az egészségbiztosítás segítségével szűrő- és diagnosztikai vizsgálatokat kérhetünk, képalkotó diagnosztika is jár, orvosi call center, második orvosi szakvélemény és a betegszállítás költségtérítése is benne foglaltatik a csomagokban.

Az egészségbiztosítást magánszemélyek és cégek is igénybe vehetik. A cégek ezzel jutalmazhatják alkalmazottakat teljesen adómentesen és a minimálbér 30 százalékáig még költségként is leírhatják az egészségbiztosításra fordított költségeket. A cégvezetőknek is bizonyára ideálisabb az, ha az alkalmazottak éves szinten sokkal kevesebbet vannak betegállományban és nem kell egy egész napra otthagyniuk munkahelyüket, hogy órákig várakozzanak egy-egy vizsgálatra. Ma már vidéken is elérhetők a magánkórházak, így nem csak a fővárosban élőknek nyújt segítséget a magán egészségügyi ellátás. Mindig a biztosítóval leszerződött klinikákon lehet igénybe venni a különféle szolgáltatásokat, így érdemes a csomagot is ennek tudatában kiválasztani. A listákat még szerződés előtt kérjük ki a biztosítóról. Az egészségbiztosítókkal szerződött klinikák egytől egyik nagyon jól felszereltek, modernek és az alkalmazottak is szakképzettek. Minden betegre odafigyelnek és komolyan veszik problémáikat, nem csak legyintenek rá…

Ide kattintva mindent megtudhatsz az egészségbiztosítások intézéséről.