Egy érdekes állat: a vombat

Vombat

Az állatkertek lehetőséget adtak arra, hogy távoli vidékek állatait is testközelből megcsodálhassuk. Az állatkertek egyik sztárja a vombat nevű rágcsáló. Valószínűleg sokan látták már, de vajon mit tudunk róla?

A vombat, pontosabb nevén csupaszorrú vombat (Vombatus ursinus) egy erszényes emlős, mely a vombatfélék családjába tartozik. Csupán Ausztráliában és Tasmánia nagyobb erdőségeiben őshonos állat. Az érdekes kis erszényesnek csupán három alfaja ismert. Az alapfaj, a Vombatus ursinus ursinus a Bass-szoros szigetein élt, később a Flinders-szigetre is betelepítették. Ez a típus a legkisebb méretű a három közül. Rajta kívül létezik még az ausztrál vombat és a tasman vombat. Elnevezésük a lakóhelyükből adódik.  Nem túl szapora állat, kétévente egyszer hoz világra egyetlen utódot, melyet 20-21 napig hordott, ezt követően a hátrafelé nyíló erszény biztonságában fejlődnek tovább.

A vombat ránézésre a medvefélékre hasonlít. Zömök tetsfelépítésű, csökevényes farkú, dús szőrzetű állat. Mancsai nagyok, talpa széles és nem nő rajta szőr, a karmai erős, ásásra kiválóan alkalmas, lapított karmok. Méretre nem nagy, testtömege csupán 20 és 35 kilogramm között mozog, testhossza pedig 70 cm-től maximum 110 cm-ig nőhet. Éjszaka aktív állat, az este beköszöntével bújnak elő és indulnak élelem után. A nappalajikat jobbára az általuk ásott, hosszú folyósókon keresztül megközelíthető, igen tág üregekben töltik. Leginkább alszanak. A vombat lassú, lomha mozgású, de határozott állat. Alapvetően növényevő, fféléket és kiásott gyökereket fogyaszt. Békés állat, pedig erős fogai és éles karmai veszedelmes jószággá tehetnék, de ha csak lehet, kerüli a használatukat. Állatkertben jól tartható, mert nagyon barátságos, jól viseli az ember jelenlétét.