Egy jó öntözőrendszer részei

Gyakran követik el a kerttulajdonosok azt a hibát, hogy egy öntözőrendszer megrendelésekor csak egyetlen dolgot vesznek figyelembe, ami az az öntözéstechnikai márka, ami a berendezés főalkatrészeit képzi. Természetesen nagyon is fontos, hogy ezek a főalkatrészek kiváló minőségűek legyenek ahhoz, hogy a rendszer jól tudjon működni, azonban távolról sem minden ez, hanem több más fontos szempontnak kell még megfelelnie az öntözőrendszernek. Erről olvashat a következő néhány sorban az érdeklődő.

[wp_ad_camp_1]

Mint említettem a főalkatrészek fontossága elengedhetetlen ahhoz, hogy egy tartós, hosszútávon is jól működő öntözőrendszert kapjunk, de nézzük meg, hogy mi a helyzet a kiegészítő alkatrészekkel és ezek mennyire befolyásolhatják a kapott berendezés működését. Hogy mindezt könnyebben megértsük, ismerkedjünk meg röviden a fő – és kiegészítő alkatrészekkel egy átlagos öntözőrendszer esetében.

Az öntözéstechnikai főalkatrészek (az öntözőrendszer márkája) a következő elemek: vezérlő automatika, esőérzékelő, mágnes szelepek, szórófejek, fúvókák. A kiegészítő alkatrészek pedig a következők: csőhálózat, idomok, fittingek, kábelek, szelep dobozok, csapok, szűrők és esetekben a szivattyús gépészet.

Ha az öntözőrendszer telepítésekor felhasznált csövek minősége nem jó, akkor bizony ez akkora problémát is jelenthet, amit más alkatrész okozni nem is tud. Ez nem kevesebb, mint a berendezés teljes felszedésével és a csövek teljes cseréjével is járhat. Ha rossz minőségű idomokat vagy fittingeket használunk, akkor a csövek összekötése és megcsapolása fog szétcsúszni, illetve szétmenni. Ha a szivattyús gépészet hamar elveszti teljesítőképességét, vagy leáll, amikor mennie kellene, akkor a kert a nyári kánikulában akár két nap múlva is visszafordíthatatlan károkat szenvedhet. És mi van akkor, ha nem áll le, amikor kellene? Akkor bizony még az is előfordulhat, hogy a kert mocsárrá változik, vagy leég a gépészet. Ezek nem kis károk önmagukban sem ahhoz, hogy egy öntözőrendszer elbírálásakor elég figyelmet szenteljünk nekik.