Egy királyi rezidencia: a Buckingham-palota

Európa egyik legismertebb épülete, a Buckingham-palota Londonban, a Westminster negyedben található. Ha turistaként Londonban járunk kihagyhatatlan látványosságot nyújt II.Erzsébet királynő, és a királyi család 18.században épült rezidenciája.

[wp_ad_camp_1]

A Buckingham-palota eredeti nevén a Buckingham-ház 1703-ban kezdett el épülni, majd a 19.század közepéig folyamatos bővítéseken ment keresztül. A királyi család 1837-ben költözött be a palotába. Legutóbbi átalakítás a 20. század elején történt, amikor megalkották a Palota igen jellegzetes homlokzatát. A Buckingham-palotában 775 helyiség , ebből 188 személyzeti szoba, 92 iroda , 78 fürdőszoba , 52 királyi hálószoba , és 19 állami szalon található. Ez a 19 szalon látogatható turisták által, azonban csak mikor a Királyi család vidékre utazik.(Ilyenkor csak a Brit zászló lobog a Palotán, máskor a Királyi család zászlaja is). E mellett a Palotához tartozik egy postahivatal, egy mozi, egy úszómedence, egy orvosi műtő, és saját ékszerészet is. A  Buckingham kert pedig egész  Anglia legnagyobb magánterülete, melyben egy kis mesterséges tó is fekszik. A neoklasszicista épület évente több mint 55.000 látogatót fogad bankettek, partik, díszvacsorák, és egyéb események alkalmából.

A palota igen könnyen megközelíthető akár tömegközlekedéssel is, így érdemes időt szánni a megtekintésére, főleg május, és július között naponta 11:30-tól, ugyanis ekkor igen látványos ceremóniával zajlik az őrségváltás. Ha szeretnénk elcsípni ezt a 10-20 perces, ám nagyon izgalmas eseményt, időben kell érkezni, hiszen rengeteg kíváncsiskodóval találhatjuk szemben magunkat, ha utolsó percben toppanunk a helyszínre. 2016-ban egy ismeretterjesztő sorozat is készült a Palotáról, és annak történetéről, szépségeiről és titkairól. A Buckingham-palota nem csak egy királyi rezidencia de Anglia egyik legerősebb szimbóluma is, mely a Viktória-emlékmű mellől csodálatos látványt nyújtva nyűgöz le mindenkit aki időt szán a megcsodálására.