Egy tea, melyet varázsitalként is emlegetnek

Dél-Amerika szubtrópusi terültén terem a yerba máté növény. Melyet a helyi indiánok már akkor fogyasztottak, amikor még az európai felfedezők rátaláltak a földrészre.

Egy olyan italról beszélhetünk, amely a kávé erősségével vetekszik, a tea egészségügyi hatásait hordozza magában, illetve a csokoládé nyújtotta eufória érzését is megtalálhatjuk benne. A yerba máté egy magas koffein tartamú növény, melynek leveleiből és szárából készít el a híres italt. Ám nem csak Dél, de Észak-Amerikában is széles körben fogyasztják, és az elmúlt időszakban egy jobban elterjedt az Egyesült Államokban és Európában is. A máté tea számos biológiai aktivitással rendelkezik, amely többek között a magas polifenoltartalmának köszönhető. A fának a levelében természetes módon megtalálható 24 különböző vitamin, ám ezen felül még 15 aminosav és nőséges mennyiségű antioxidánst is tartalmazz. Ezen felül ki kel még emelni, hogy megtalálható még benne csersav, nyomelemek, klorofill és flavonoidok. A kutatók már 1964-ben megállapították, hogy nehéz lenne még egy olyan növényt találni a világon, amely a megegyezne a yerba máté tápértékével.

Ugyanis ez az a növény, amely az összes szükséges vitamint tartalmazza magában, melyre az élet fenntartásához szükség van. Ezen felül még elmondhatjuk róla, hogy nagyon magas ásványi anyag tartalommal rendelkezik. Mivel megtalálható benne a vas, szelén, kálium, kalcium, magnézium, foszfor, cink, stb. Mivel magas a koffeintartalma, így élénkítő hatással is rendelkezik. Továbbá elmondhatjuk róla, hogy számos kutatás alátámasztja, hogy a máté rák rizikófaktorának csökkenésével kapcsolatba hozott vegyületet tartalmazz. Továbbá a testsúlycsökkentésben is szerepet játszhat. Ám az ajánlott napi mennyiséget nem szabad túllépni.