Egyik leggyakoribb allergia tünetei és kezelése

Ön számára is már idegesítő a tavasz beálltával együtt érkező állandó orrfújás, tüsszögés és a viszkető szem? Sokszor még a tavasz beköszönte előtt jelentkeznek a panaszok egy enyhe tél következményeként.

Az emberek nagy százaléka valamilyen növény pollenjeire allergiás. Az egyik leggyakoribb allergén a parlagfű. A parlagfű késő nyáron és ősszel virágzik, ilyenkor a legveszélyesebb azokra, akik allergiások a pollenjeire. Amennyiben már több ideje szenvedünk a fent említett panaszok egyikével, akkor érdemes utánajárnunk, hogy melyik növény is okozhatja a kiváltó panaszokat. Ha már tisztában vagyunk a probléma forrásával, akkor nagy segítséget nyújthat a pollennaptár, melyben a növények virágzási szezonja van feltüntetve. A problémát a szél által, szabad szemmel nem látható virágporszemcséi okozzák. Sokszor tétován állunk, hogy az allergiás tüneteket kiváltó növény nem is megtalálhatóak a környezetünkben, ám a szél akár 400 km-es körzetbe is elfújhatja. A szélmegporzású növények óriási mennyiségű pollent termelnek, pl. egy mogyoróbokor akár 600 millió pollent is termelhet.

A pollen típusától függetlenül, az allergiás reakció majdnem mindig ugyanaz. Ezek a pollenek ellen a szervezet természetes védekező reakcióba lép. A többnyire ártalmatlan virágport a szervezetünk veszélyes anyagként ismeri fel, és harcolni kezd ellene. Miközben az allergén antitestekhez kötődik, a szervezetünkben található bizonyos sejtek hisztamint szabadítanak fel. Ennek következménye képen duzzanatok, kivörösödések, viszketés, tüsszögési rohamok jelentkeznek. Egy ilyen allergiás reakciónál, többnyire az orr, a garatüreg és a szemek az érintettek. Aki észleli a fent említett tüneteket minden estben keresse fel a kezelő orvosát, hiszen ezek a reakciók csak gyógyszerekkel kezelhetőek.