Egyre ismertebb házi kedvenc az afrikai törpesün

Talán senki nem gondolná, hogy egy süni akkora törődést igényelne, mégis ha valaki egy sünt választ meg házi kedvencének ugyan akkora figyelmet érdemel, mint bármelyik másik házi kedvenc.

[wp_ad_camp_1]

Az afrikai törpesün, Afrikától, a szavannákon át mára megtalálható akár már háztájékunkon is. Nyugat-Európa nagy részén már igen elterjedt házi kedvenc, viszont Magyarországon az 1980-as évektől kezdték el honosítani. A tenyésztésnek köszönhetően, akár 50 színváltozatot különböztetünk meg a sünökből.  Az itt honos sünökhöz hasonlóan az afrikai törpesün is rovarevő és éjszakai életmódot folytató állat. Míg átalusszák a nappalt, éjszaka vadászni indulnak, szívesen fogyasztanak: csótányt, egeret, különböző bogarakat: gyászbogár lárva, viaszmoly lárva. Látásuk gyenge viszont szaglásuk, és hallásuk igen kiváló. Többnyire magányosan tengetik átlagosan 6-7 évig tartó életüket, csak párzási időszakban keresik fel egymást.

Mégis ha egy sünit választunk magunknak számos dolgot meg kell jegyeznünk, és oda kell figyelnünk. Mivel igen mozgékonyak és játékosak fontos, hogy nagy ketrecet vegyünk és egy futókereket is.  A táplálásukra külön gondot kell fordítanunk mivel a sünik nem ehetnek: olajos magvakat, hagymaféléket, salátát, tejtermékeket, édességeket, nagyon savas vagy édes gyümölcsöket, apró magvas gyümölcsöket és ételmaradékokat sem. A sünök is szenvedhetnek különféle betegségekben, mint például: elhízás, allergia, megfázás, rokkant sün szindróma (lebénulás), atka illetve gombafertőzésben is. Viszont ennek ellenére a sün mégis remek választás lehet, mivel jól kijön, a többi házállattal legyen szó akár kutyáról vagy hüllőről. A sünik könnyen szelídíthetőek hamar megszokják gazdájuk hangját és szagát, ritkán harapósak, ezért gyerekeknek is kifejezetten ajánlott kis házi kedvenc.