Együnk halat, az egészségünk megőrzéséért

Nagyon pozitív, hogy mára már a magyar emberek asztalára is egyre gyakrabban kerül halétel. Mivel az emberi szervezet nem állít elő Omega 3 és 6 zsírsavat, ezért ezt táplálkozás útján kell pótolni.

Azt sokan tudjuk, hogy a halban igazán sok Omega 3 zsírsav található. Ám kevesen tudják, hogy mennyire egészséges is a hal fogyasztása. A kutatások szerint a hal csökkenti a szívbetegségek kockázatát, amely manapság az egyik legfőbb elhalálozási oknak számít. Továbbá a benne található Omega 3 zsírsav csökkenti a vérnyomást, a koleszterint és a triglicerid szintet a vérben. Az Omega 3 zsírsav kihatással van még a vérrögösödésre, mivel meggátolja, hogy a trombociták egymáshoz illeszkedjenek. Ez mellett még nagyban hozzájárul az energia ellátásunkhoz. Ez szintén az Omega 3 zsírsavhoz vezethető vissza, hiszen megszünteti a kimerültséget, valamit növeli a mentális és a fizikai kimerültséget. Sok tanulmány támasztja alá, hogy pozitív hatással van az agy és az idegek működésére.

A hal fogyasztás különösen ajánlott a várandós kismamák részére, hiszen az Omega 3 zsírsav nagyban hozzájárul magzat fejlődéséhez. A rendszeres hal fogyasztás meggátolja az időskori reumás ízületi gyulladás kialakulását. A halban található halolaj csökkentheti az ízületek kényelmetlen és fájó duzzanatát. Továbbra is az Omega 3 jótékony hatásaival folytatjuk, amely nem más, mint hogy megakadályozza az agysejtek károsodását. Több kutatás is alátámasztja, hogy a hal fogyasztásával csökkenthető a magas vérnyomás, és az ebből következhető feledékenység is. Nagyban hozzájárul az Alzheimer-kór megelőzésében, melynek a jellemző tünete a memóriavesztés. A további jótékony hatásai, hogy erősíti az immunrendszert és megakadályozza fertőzések kialakulását.