Élelmiszerek, amiket a kert is szeretni fog

Mindenki tudja, hogy az élelmiszerek, zöldségek maradékából hasznos komposzt készíthető, de nem mindenkinek van arra alkalmas tárolója vagy helye, hogy nagy mennyiségben készítse a talaj termékenységét fokozó komposztot. Sok kicsi azonban sokra megy, ha bizonyos élelmiszereket nem a kukába dobunk, hanem a kertbe teszünk, ugyanilyen hatást érhetünk el.

[wp_ad_camp_1]

A kávézaccot a cserepes növényeknél is használhatjuk. Magas nitrogén tartalma megadja a növényeknek azt, amire szükségük van a növekedéshez. A savas talajt kedvelő növények, mint a hortenzia, a rózsa vagy az azálea különösen kedvelni fogják a kávézaccot, de minden növénynek jót tesz.

A banánhéj egyesek szerint nemcsak extra tápanyagokat juttat a növényeknek, de a levéltetveket is távol tartja. A legjobb, ha a héjat apró darabokra vágjuk, mivel így könnyebben lebomlik. A kukoricacső elsősorban nem a tápanyagok, hanem a nedvesség szempontjából tesz jót a kerti növényeknek. Mivel megtartja a nedvességet, megelőzi a talaj kiszáradását. Úgy működik, mint egy szivacs, amit a gyökérzethez közel érdemes letenni.

Ha van otthon régi fűszer, amit főzéshez már nem szeretnék használni, a kertünk örülni fog neki. A fahéj és a chili paprika közismerten hasznosak a kártevők ellen, akárcsak a kakukkfű vagy a rozmaring, melyeknek vízzel higított olaját fertőtlenítő sprayként is használhatjuk. Az összetört tojáshéj a benne lévő kálciummal segíti a növények növekedését, egyúttal a csigákat is elriasztja.