Érdekességek a whiskey világából

A whiskey a világ egyik legkedveltebb alkoholtartalmú itala. Bizonyos népek, például írek, skótok élen járnak készítésében. Most néhány olyan érdekességet osztunk meg, ami a gyakori whiskey fogyasztók számára is új lehet.

Whiskey kapcsán érdemes magával a szóval kezdeni, ugyanis a whiskey szó gael nyelven azt jelenti, hogy az uisge beatha, ami annyit tesz, hogy az élet vize. Minden nemzet, aki whiskey-t készít szereti belevinni saját híres alapanyagait, szokásait az italba, így teljesen új élmény lehet egy japán whiskey fogyasztása, mint egy skót italé. Mivelhogy a japánok is készítenek whiskey-t, igaz a maguk módján. Az ő általuk készített whiskey 100 százalékban rizsből készül és több mint három éven keresztül érlelik. Mindenképp érdekesen hangzik a rizsből készült whiskey. A legnépszerűbbnek számító whiskey-t talán senkinek sem kell bemutatnunk, ugyanis ezt a címet nem más birtokolja, mint a Jack Daniel’s. Valószínűleg George Washington is kedvelte ezt a nedűt, ugyanis az egykori amerikai elnök Virginia államban lepárlóüzemet nyitott.

A legrégebbi whiskeynek a skót Glenavon Special Liqueur Whiskey számít, amit 1851 és 1858 között készítettek. A legrégibb mellett szót kell ejtenünk a legdrágább whiskey-ről is, a Macallon 1946, single malt elnevezésű italról, melyet, ha szeretnénk megkóstolni, akkor egy üvegért nem kevesebbet, mint 460 ezer dollárt kell kifizetnünk. Ha van ennyi pénzünk és szeretnénk a drága italt stílusosan tárolni, akkor a világ legdrágább üvegében is tárolhatjuk, ami az Isabella Islay elnevezést kapta és 6,2 millió dollárba kerül. A horrorisztikus összeg oka, hogy az üveget 8500 gyémánt borítja. Ha a viszont a minőségnél is fontosabb a mennyiség, akkor a Famous Grouse a tökéletes választás, ami 1,7 méter magas 228 literes üvegben található.