Eredeti vs utángyártott patron rendelés

Vannak, akik az eredeti patronok mellett teszik le a voksuk, mások úgy gondolják, hogy az utángyártott patronok annyi előnnyel rendelkeznek, ami bőven indokolttá teszi, hogy inkább ezeket a termékek kerüljenek a kosárba.

Patron rendelés elkerülhetetlen abban az esetben, ha nyomtatni szeretnénk. Az viszont, hogy milyen típusú patron kerül a nyomtatóba már csak rajtunk múlik. Többféle alternatíva létezik, azonban a két legismertebb és legmegbízhatóbb típus az eredeti és az utángyártott típusok. Az eredeti patronok jelölése OEM, mely az angol Original Equipment Manufacturers név rövidítése. Ezeket a termékek a nyomtató, fax vagy multifunkciós készülék gyártója készíti, kifejezetten a saját nyomtató márkájukhoz. Ezek a termékek híresek kifogástalan minőségükről, azonban keserű szájízt okoz a megvásárlásuk során, hogy meglehetősen borsos áruk van, hogy meglehetősen drágák, így aki nagy mennyiségben nyomtat, annak komoly összegekbe kerülhet a beszerzése. Utángyártott patronokról akkor beszélhetünk, ha a termék nem a nyomtató gyártója által készül el, azonban a készülékhez használható. Csomagolásukban eltérnek az eredetitől. Az utóbbi időben egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az utángyártott termékek, ami annak köszönhető elsősorban, hogy sokkal gazdaságosabbak, mint az eredeti tonerek.

Bármelyik típust is preferáljuk tárolásánál érdemes észben tartani, hogy ne az élükön tároljuk, ne forgassuk vagy fordítsuk fejre, mivel így a patron egyik részébe tömörülhet a festékpor. A nyomtatóba helyezés előtt a patront érdemes felrázni. Ezt lehetőleg a biztosító szalag kivétele előtt tegyük meg. A felrázásnak nem egy intenzív mozdulatnak kell lennie, bőven elég egy kisebb rázás is. A helyes tárolásnak köszönhetően a patron élettartama, akár egy évre is meghosszabbítható.