Esküvő az amisoknál

Amis esküvő

Ha valami biztos, akkor az az, hogy az amisok életét leginkább az egyszerűség jellemzi, és életük minden mozzanatát ehhez igazítják, így az esküvőket, és egyéb szertartásaikat is. A következő néhány sorban az esküvő mozzanatairól és jellegzetességeiről olvashatunk.

Az amisok egyik legfontosabb alapelve az, hogy a házasság szent, tehát az elválás teljesen tiltott dolog, ami azonban ha mégis bekövetkezik, akkor azért kirekesztés, kiközösítés jár. Mivel a házasság szent, az esküvő is rendkívül fontos mozzanatnak számít. Maga a szertartás a menyasszony szüleinél zajlik, a dekoráció pedig nagyon egyszerű. Olyan dolgokra kell gondolni, mint például befőttes üvegbe rakott zellerlevél, és hasonlók. A pap olyan beszédet mond, amelynek központi témája a házasság. Mindezek után következik az ebéd, amikor tipikis amis ételek elfogyasztására kerül sor. Desszertként pedig például pudingot és gyümölcsöt fogyasztanak a vendégek. A délután folyamán a fiatalok énekelnek, ami után pedig a vacsora következik.

Nemcsak az esküvők zajlanak másként mint ahogyan az nálunk megszokott, hanem a nászút is. Nem kirándulni, kikapcsolódni indul az fiatal pár, hanem hétvégente ellátogatnak a rokonsághoz, hogy a nekik szánt ajándékokat összegyűjtsék. Az is megszokott, hogy a még nőtlen férfiak nem hagynak maguknak szakállat, azonban miután egy fiú megnősül, hosszabb szakállat növeszt, ezzel jelezve azt, hogy már nős férfivé vált. A nők a menyasszonyi ruhát nem csak egyszer veszik fel, hanem abban járnak majd a vasárnapi szertartásokra, valamint haláluk után abban is temetik el őket.