Észrevétlenül belerúgni a párodba – Mit ne mondj, véletlenül se

Vannak olyan mondatok, amik elsőre ártalmatlannak tűnnek, azonban a partner önbecsülését komolyan rombolják. Most sorra vesszük azokat a mondatokat, és azokhoz köthető negatívumokat, amiket jobb nem kimondani.

[wp_ad_camp_1]

„Micsoda pocakot növesztettél! Komolyan meg akarod azt enni?” Kell magyarázni ezeket a mondatokat? Valószínűleg nem. Különösen akkor, ha társaságban hangzik el egy-egy ilyen mondat. A másik ekkor kövérnek érzi magát és kétkedni kezd abban, hogy a másik vonzódik hozzá. Persze lehet arról beszélni, ha a partner felszedett pár kilót, azonban ezt semmiképp sem burkolt célzásokkal. Szintén hasonló mondat a „Biztos azt a ruhát akarod felvenni?”. Ekkor szintén a partner önbecsülésébe gázol bele, aki ezt mondja. A másik úgy érzi, hogy nem elég vonzó, nem elég csinos és változtatni kell stílusán. Sokkal célravezetőbb, ha meg is indokoljuk, hogy mi nem jó a ruhán, mi nem tetszik, mint indoklás nélkül kritizálni.

„Megint túlreagálod!” Általában egy vita során hangzik el ez a mondat, vagy akkor, ha a másikat felzaklatta valami és támadásnak vesszük. A problémákat nem lehet egy ilyen mondattal félresöpörni, pláne megoldani. Egy ilyen mondat megalázza a másikat és a problémát jelentéktelennek mutatja. Hosszútávon a partner nem mer majd beszélni problémáiról, érzéseiről. „Ne untasd már őket ezzel a történettel!” Leginkább társaságban hangzik el, ami különösen megalázó. A másikat unalmasnak titulálja, ráadásul azt érezteti, hogy a másik kevesebbet ér, mint mi. Így ezt a mondatot is kerüljük. Inkább egészítsük ki a másik történetét vagy ha elakad segítsünk neki. Mindenképp hagyjuk a másikat is érvényesülni. Az előbb említett mondatokat pedig hanyagoljuk a boldog és kiegyensúlyozott párkapcsolat érdekében.