Ételeink a szénhidrátok tükrében

Azok számára, akik fogyni szeretnének, valószínűleg nem ismeretlen a szénhidrátszegény táplálkozás. A szervezetnek a fehérjék és a zsírok mellett természetesen ezekre a makrotápanyagokra is szüksége van, ám nem mindegy, hogy milyen GI értékkel rendelkezik az elfogyasztani kívánt ennivaló.

A gyors felszívódás hamar bekövetkező éhséget és magas vércukorszintet okoz, mely egyáltalán nem kedvez a felesleges kilóktól való megszabadulás folyamatának.

A cukros üdítőitalok káros hatására talán felesleges is felhívni a figyelmet, de a sokak által egészségesnek vélt gabonapehely, vagy főtt burgonya is rendkívül magas glükózfelszívódási index birtokosa.

A fehér-, és félbarna pékárukat is célszerűbb elkerülni, de a főtt tészták, a fehérliszt, a pudingpor, az édes müzlik, sőt, a szacharóz is felelős a plusz kilók kialakulásáért.

Helyettük javasoltak a tejtermékek, a gyümölcsök, a korpás müzli, mindenféle lisztes sűrítés nélkül készült főzelék, a paprika, a paradicsom a különféle saláták fogyasztása, melyek normál mennyiségű, egészséges szénhidráttal látják el szervezetünket. A dióval, mogyoróval a benne található zsiradék miatt azonban érdemes óvatosan bánni.