Etiópia keserű kincse

Etiópia számára nemzeti kincs a kávé. Gyakran úgy emlegetik a térséget, mint a kávé őshazáját. Kaffa tartomány után kapta nevét a forró és keserű ital, mely körül számos legenda terjeng. Etiópia vidékeiről származik a világszerte ismert növény.

A leggyakrabban mesélt legenda szerint egy juhász bukkant rá a kávéra. A helyi legenda úgy tartja, hogy ez az etióp juhász minden nap kiment legeltetni a jószágait. Egyszer észrevette, hogy az állatok valamilyen bogyókat legelnek egy bokorról. Megfigyelte, hogy azok az állatok, akik fogyasztottak a vörös bogyókból, egész éjjel fenn maradtak, nem aludtak. Ezt a juhász különösnek tartotta és elmesélte a szerzeteseknek. A helyi szerzetesek érdekesnek találták a dolgot és utána akartak járni. Keserű és sötét italt főztek az akkor még nem ismert bogyókból. Az ital fogyasztásával sokáig fenn tudtak maradni imádkozni. Nem tudni, hogy a történet igaz, vagy sem, viszont az biztos, hogy kedvenc élénkítő italunkat az etiópoknak köszönhetjük. Az Etióp lakosok hatalmas kincsként tekintenek a kávéra és büszkék arra, hogy ők ajándékozhatták meg vele a világ összes országát.

Etiópia hatalmas mennyiségben exportálja a kávét, viszont az adatok és felmérések szerint ugyanennyit el is fogyasztanak. Az ország az arabica nevű kávé őshazája. Az etióp földeken termett kávék mindegyike erőteljes ízzel és aromával rendelkeznek, mind kitűnő minőségűek. A Harrar és az Yrgacheffe kávék a legismertebbek. A Harrar virágos-boros ízű, míg az Yrgacheffe fűszeres. Rendkívül ízletes még a Sidamo nevezetű kávé is, ezt a fűszeres és csokoládés ízvilág jellemezi. Ezek a különös aromák a kávészemek sajátos érlelésének köszönhető. A begyűjtött kávé szemeket egy raktárban osztályozzák. A legalacsonyabb számot a legjobb kávé kapja. Az etiópiaiak az árutőzsdére hordják a kávét.