Étkezés honfoglalás idején

Őseink a honfoglalás ideje alatt sokáig vándoroltak és ez idő alatt érdekes történeteik születtek. Történelmünk legjelentősebb vándorlásának történetét mindannyian jól ismerjük. Viszont azt, hogy mit fogyasztottak őseink honfoglalás alatt, azt kevesen tudják.

A honfoglalás ínyenc ételeiről ritkán hallani a történelem órákon, pedig igen érdekes megoldásokat találtak ki a táplálékok konzerválására és szállítására. Az egyik ilyen eset amikor a nyereg alatt puhították a húsokat. A legenda szerint a húsokat a nyergek alá helyezték, többek közt azért is, hogy a lovak hátán keletkezett sebeket gyógyítsák. Valószínű, hogy ez a történet csupán mende-monda. Igen valószínűtlen, hogy ezt annak idején tényleg így csinálták. Egy másik legenda szerint a húsokat megfőzték, ezután megszárították és porrá zúzták. A vándorlások alkalmával ezt a húsport vitték magukkal táplálékként. Forróvizet öntöttek rá, ha megéheztek és levest főztek maguknak. Ebben a történetben is vannak olyan állítások, melyek nem mondhatók igaznak, vagy csak nagyon nehezen hihetők. Őseink főleg kásás ételeket fogyasztottak és nem ettek volna leveseket. A leveses ételek fogyasztása étkezési szokásainkba csak a 15.-16. században került be.

A ma kedvenc édességünk egyikére is hasonlító falatkákat fogyasztottak vándorló őseink. Túróból készítettek sós golyókat és azokat eszegették. Finom volt és sok energiát is adott nekik. Főzéskor felhasznált alapanyagok között szerepeltek a húsok, gabonák, zöldségek, tejtermékek és gyümölcsök. Főzésre sokszor a mai bográcshoz hasonló edényeket használtak. Annak idején már ismerték a szőlőt, sok finom italt készítettek belőle. Emellett erjesztett lótejet vagy kumiszt fogyasztottak. Alkoholos italok közül a bort és kezdetleges sört, vagyis valamilyen komlóból készült erjesztett italt ittak. Az ősmagyarok életében a honfoglalás és a letelepedés rengeteg változást hozott. Sokoldalúbb és színesebb lett az étrendjük. Több edényt kezdtek használni, foglalkozhattak növénytermesztéssel és állattenyésztéssel és tűzhelyeket is építettek.