Ezeket a növényeket ültesd egymás közelébe, hogy jobban fejlődjenek!

A mezőgazdasággal foglalkozó emberek évszázadokon át megfigyelték, hogy egyes növények jó hatással vannak egymásra, míg vannak, melyek tisztes távolságból is rosszul reagálnak a másik jelenlétére. Néhány zöldség, fűszernövény és virág kifejezetten szépen fejlődik együtt, javítják a talaj minőségét vagy elűzik a másiktól a kártevőket. Ha figyelünk, miket ültetünk egymás mellé, szebb kertnek örvendhetünk.

[wp_ad_camp_1]

Egy veteményeskertben különösen fontos, hogy egymást jól tűrő növények kerüljenek össze. A káposztafélék például kifejezetten kedvelik a zöld levelű zöldségeket, mint a cékla, ezért jól megférnek egymás mellett. Ha káposztafélék kerülnek egymás mellé, mint a brokkoli vagy a kelkáposzta, jobban fejlődnek majd és magasabb lesz a terméshozam is.

A bab remekül érzi magát a kukorica, a zeller és az uborka mellett, azonban, ha szomszédságába fokhagymát és vöröshagymát ültetünk, szinte biztos, hogy idővel tönkremegy. A hagyma a sárgarépát, a salátát és a paprikát kedveli, de ha kertünkben borsót is termesztünk, azt minél távolabb ültessük tőle.

A konyhakertekben a zöldségek mellett fűszernövények és virágok is találhatók. A természet erejét kihasználva egy fantasztikus kis “közösséget” hozhatunk létre belőlük, ha tudjuk, hogy melyik milyen hatással van a másikra. A körömvirág valamennyi rovart taszítja, ha zöldségeink közé ültetjük, nem lesz szükség a kártevők elleni permetezésre. A kakukkfű a káposztát védi meg a férgektől, a rozmaring a bab közeléből űzi el a bogarakat, az oregano pedig valamennyi betolakodót elriasztja.