Ezzel nem fogsz egeret! – Tévhitek az egérről és a sajtról

A rágcsálóirtók és a kisállatok rajongói egyaránt jól tudják, hogy az egerek egyáltalán nem szeretik a sajtot. Olyannyira, hogy egyes fajták erős szagától kifejezetten megrettennek, így ha ezt tesszük az egérfogóba, biztos, hogy még a közelébe se fognak jönni.

[wp_ad_camp_1]

Nemrégiben a manchesteri egyetem kutatói végeztek kísérletet azzal kapcsolatban, hogy az egerek hogyan viszonyulnak a sajthoz. Ha elég éhesek, ezek a kis rágcsálók szinte bármit képesek felfalni – a kartont, a műanyagot, a falat,a ruhákat -, de leginkább a magvakat, a gyümölcsöket és az édes falatokat részesítik előnyben. Alapvetően azt szeretik enni, amit már megszoktak az elmúlt 10.000 évben a fejlődésük során, a sajt pedig akkor még nem is létezett.

Hogy hogyan indult útjára a mítosz az egérről és a sajtról, valószínűleg már senki sem fogja kideríteni. Az egyik elmélet szerint a sajtot a kamrában könnyen hozzáférhető helyen tárolták, hogy szellőzni tudjon, így a kiéhezett egerek számára nem maradt más választás, mint beérni ezzel. Bárhonnan is eredjen az ötlet, tény, hogy az egerek nem szaladnak fejvesztve egy darabka sajtért.

Azonban számos olyan étel van, aminek nem tudnak ellenállni. Tipikusan ilyen a mogyoróvaj, az édes csokoládé, de a városlakó egereken azt is megfigyelték, hogy imádják a gyorséttermekben kapható ételeket, a hamburgertől könnyen elcsábulnak. Egércsapdába érdemes ezekből válogatni, mert sajttal bizony nem fogunk egeret.