Fogyatékosan is munkavállalás egy kis segítséggel

Dolgozni minden embernek joga van, akár értelmes, akár fogyatékos az illető. Sajnos a mai világban nem könnyű olyan munkát találni, amely megfelelő lenne az emberek számára. Az értelmi fogyatékosoknak különösen nehéz munkát találni, mivel sokuk csak segítséggel tud dolgozni.

[wp_ad_camp_1]

Éppen ezért hoztak létre az ország számos városában néhány olyan intézményt, olyan nappali foglalkoztatót, ahol a fiatal értelmi fogyatékosokkal megfelelően tudjanak foglalkozni. Segítsék, tanítsák őket, hogy jobban boldoguljanak majd a világban, amikor kikerülnek a szüleik szárnyai alól.

Néhány ilyen intézmény, mint például a Fény Felé Esélycentrum Fogyatékosok Nappali Intézménye, a Kerek Világ Alapítvány, a Fogd a Kezem Alapítvány, vagy a Küldetés Egyesület. Persze van még ezeken kívül számos intézmény, itt csak egy kevés lett megemlítve. És ezekben az intézményekben a sérült fiatal korszerű szolgáltatásban részesül, míg a szülei intézik az ügyeket, dolgoznak, vagy éppen pihennek.

A cél az, hogy a fiatal megtanuljon néhány fontos dolgot, ami szükséges az élethez, a megfelelő szocializációhoz. A segítők mindegyik fiatallal egyenként foglalkoznak, beszélgetnek velük, fejlesztik őket. Valamint különböző szolgáltatásokat kapnak. Például gyógytornán vesznek részt, filmet néznek, zenét hallgatnak, esetleg kirándulni mennek. Egyszóval színes programok várnak a fiatalokra a legtöbb intézményben. Persze délelőtt folyik a kemény munka a legtöbb helyen, például gyöngyöt fűznek a fiatalok, vagy gyertyát öntenek, valamint csodaszép füzeteket merítenek. A különböző foglalkozások, programok általában munka után történnek, délután.

Amelyik fiatal képes a munkára, velük másképp foglalkoznak. Belőlük a lehető legtöbbet próbálják kihozni. Rávezetik őket a normális életvitelre, és esetleg találnak nekik egy védett munkahelyet. Mindegyik segítő a szívét-lelkét beleadja a munkájába, és valóban roppant sokat foglalkoznak a fiatalokkal.