Fogyatékosan is munkavállalás egy kis segítséggel

Dolgozni minden embernek joga van, akár értelmes, akár fogyatékos az illető. Sajnos a mai világban nem könnyű olyan munkát találni, amely megfelelő lenne az emberek számára. Az értelmi fogyatékosoknak különösen nehéz munkát találni, mivel sokuk csak segítséggel tud dolgozni.

Éppen ezért hoztak létre az ország számos városában néhány olyan intézményt, olyan nappali foglalkoztatót, ahol a fiatal értelmi fogyatékosokkal megfelelően tudjanak foglalkozni. Segítsék, tanítsák őket, hogy jobban boldoguljanak majd a világban, amikor kikerülnek a szüleik szárnyai alól.

Néhány ilyen intézmény, mint például a Fény Felé Esélycentrum Fogyatékosok Nappali Intézménye, a Kerek Világ Alapítvány, a Fogd a Kezem Alapítvány, vagy a Küldetés Egyesület. Persze van még ezeken kívül számos intézmény, itt csak egy kevés lett megemlítve. És ezekben az intézményekben a sérült fiatal korszerű szolgáltatásban részesül, míg a szülei intézik az ügyeket, dolgoznak, vagy éppen pihennek.

A cél az, hogy a fiatal megtanuljon néhány fontos dolgot, ami szükséges az élethez, a megfelelő szocializációhoz. A segítők mindegyik fiatallal egyenként foglalkoznak, beszélgetnek velük, fejlesztik őket. Valamint különböző szolgáltatásokat kapnak. Például gyógytornán vesznek részt, filmet néznek, zenét hallgatnak, esetleg kirándulni mennek. Egyszóval színes programok várnak a fiatalokra a legtöbb intézményben. Persze délelőtt folyik a kemény munka a legtöbb helyen, például gyöngyöt fűznek a fiatalok, vagy gyertyát öntenek, valamint csodaszép füzeteket merítenek. A különböző foglalkozások, programok általában munka után történnek, délután.

Amelyik fiatal képes a munkára, velük másképp foglalkoznak. Belőlük a lehető legtöbbet próbálják kihozni. Rávezetik őket a normális életvitelre, és esetleg találnak nekik egy védett munkahelyet. Mindegyik segítő a szívét-lelkét beleadja a munkájába, és valóban roppant sokat foglalkoznak a fiatalokkal.