Fogyókúrázzon-e a gyermek?

Mindenekelőtt azt kell pontosítanunk, hogy a fogyókúra kifejezés helytelen; a „kúra” nem lehet megoldás, hiszen csak az életmódváltás eredményezheti a közérzet, az egészség és a vitalitás hosszú távú megőrzését.

[wp_ad_camp_1]

Sajnos nagyon sok ember esetében a problémák már gyermekkorban kezdődnek. Az okokat meg lehet keresni, hiszen a rossz szokások igencsak beszédesek, de ha már nagy a baj, akkor nem halogathatjuk a megoldást; cselekvésre van szükség, amelynek köszönhetően a gyermek megszabadulhat a felesleges kilóktól. A gyermekek általában azt csinálják, amit a szüleiktől látnak; úgy élik az életüket, ahogy a szüleik és azt eszik, amit a családi asztalra kerül. És legfőképpen annyit; ha a szülők nem tartanak mértéket a táplálkozásban, akkor a gyermekek sem fognak.

Ahogyan a felnőttek esetében, úgy a gyermekeknél is az életmódváltás vezethet eredményre. Meg kell szüntetni a rossz szokásokat és helyette olyan életvitelt kell bevezetni, amely elősegíti a kilók leadását, a vitalitás visszaszerzését és a jó közérzet fokozását. A gyermek életmódváltásában rendkívül nagy szerepe van a szülőnek; a szülő tudja megfelelően összeállítani a gyermek étrendjét és ő tudja ellenőrizni, hogy azt be is tartsa. A növekvő és fejlődő szervezetnek szüksége van állati eredetű fehérjeforrásokra, de fejben kell tartani, hogy ezek jelentős mennyiségben tartalmaznak telített zsírsavakat is, ilyen módon növelik a vér koleszterinszintjét. Nagyszerű, ha a családi asztalra egészségesebb étel kerül és lecsökkennek az adagok, viszont a nassolás továbbra is problémát okozhat. Ennek elkerülése érdekében a gyermeket rá kell venni a gyümölcsök és zöldségek fogyasztására; ha a cukrozott rágcsálnivalókat a zsíros krumpliszirmokat és az üdítőket ilyen módon ki tudjuk zárni a gyermek étrendjéből, az eredmények hamarosan jelentkezni fognak.