Folytonos szomjúság érzet, mi állhat a hátterében?

Ezt másképpen úgy is hívhatjuk, hogy polidipszia, amely túlzott szomjúságot takar. A probléma fennállása esetén a lényeg nem a szervezet vízhiányos állapota, hanem valamilyen oknál fogva szervezet úgy érzi, hogy abszolút relatív folyadék hiánya alakult ki.

[wp_ad_camp_1]

Az abszolút folyadékhiány alatt azt érthetjük, amikor a szervezet összfolyadék tartalma csökkenni kezd. A felnőttek esetében akkor beszélhetünk erről, amikor a napi elfogyasztott 3,8 liter folyadék mennyiséget is túllépi. A polidipszia egyik leggyakoribb oka a cukorbetegség lehet. A gyakori szomjúság érzet az egyik első jele lehet a diabétesz tüneteinek. Amikor már kezelt cukorbetegségnél lép fel ez a jelenség, akkor az nagy befolyással lehet az anyagcsere kisiklására, illetve diabeteses kóma felé tartandó állapot kialakulására hívhatja fel a figyelmünket. Ám ennek a tünetnek a hátterében nem csak ez állhat, megnevezhetünk még egy Wolfram-szindrómát is. Amely egy örökletes betegség és a diabetes insidipus tüneteinek kifejlődését foglalja magába.

Ennek egyik kiváltó korállapota a szájszárazság, amely folytonos folyadékfelvétel növelésére ösztönöz bennünket. Ide sorolhatóan az autoimmun betegségek, hipetireózis, AIDS, szarkoidózis, Alzheimer-kór illetve a Parkinson-kór is. Illetve egyéb okokként megemlíthetjük a gyógyszerek mellékhatásait. A vesebetegségek a fehérje, víz, és elektrolit háztartás felborításával hozhatnak létre hasonló tüneteket. Továbbá meg kell még említeni a májbetegségek miatt kialakuló polidipsziát, melynek hátterében a májműködésének csökkenése állhat. Melynek következményeként megtalálható a szájszárazság és a hányás. Ám természetesen nem kell mindig a legrosszabbra gondolni, ugyanis a nagyfokú szomjúság fizikai megerőltetéshez, sérüléshez, lázas betegséghez és diétához is köthető.